Budet! Patrijarh tokom susreta s Volodinom prepričao sudbinski razgovor s Putinom

© Sputnik / Radoje PantovićVjačeslav Volodin s patrijarhom Irinejom
Vjačeslav Volodin s patrijarhom Irinejom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Patrijarh srpski Irinej sastao se danas sa predsednikom Državne dume Vjačeslavom Volodinom. Patrijarh je Volodina zamolio da ruskom predsedniku Vladimiru Putinu prenese zahvalnost za sve što je Rusija uradila za Srbiju.
Vjačeslav Volodin i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Šta je Vučić poručio Volodinu na ruskom (video)

Patrijarh Irinej je podsetio da je tokom čitave istorije Rusija pomagala Srbiji i naveo primer kada je ruski car postavio ultimatum saveznicima 1915. da pomogne srpskoj vojsci ili će zaključiti separatni mir sa Nemačkom. „Često kažu zapadnjaci: ’Zašto ste toliko vezani za Rusiju‘, a ja ih pitam: ’A za koga ćemo?! Za vas koji ste nam naneli toliko nevolja i patnji iako smo bili saveznici?‘“, rekao je patrijarh.

Irinej je dodao da Rusi makar nisu odmagali Srbiji, ako nekad nisu mogli da joj pomognu.

Patrijarh je ponovio da Srbe i Ruse vezuje slovenska krv i pravoslavna vera.

„Srbe je još Sv. Sava uputio na put bliskosti sa Rusijom. U naše vreme izgradnja Hrama Svetog Save je jedna od stvari koja nas povezuje s ruskim narodom, jer je ruska država prihvatila da nam pomogne u ukrašavanju ovog objekta. Nadam se da će Hram biti simbol naše vere ne samo za Srbe, već za sve pravoslavce“, rekao je patrijarh.

Ispričao je i kako je su Rusi počeli pomagati izgradnju hrama. 

„Kada je Putin poslednji put bio u Beogradu i posetio hram, upitao je: ’Ko će ovo da završi?‘ Odgovorio sam: ’Završićemo uz Božju pomoć, doprinos našeg naroda i Vašu pomoć‘, a on je uzvratio: ’Budet!‘“, ispričao je patrijarh i dodao da se nada da će to biti naše zajedničko delo koje prinosimo Bogu i vremenu.

Volodin se zahvalio na gostoprimstvu i srdačnim rečima poglavara SPC, rekavši da u istoriji odnosa naša dva naroda postoji samo prijateljstvo i uzajamna pomoć.

„Imamo istu veru i nadamo se da će učiniti sve da bi ona postojala i dalje i da je naša deca prenose svojoj deci“, rekao je Volodin i dodao da će sam sa zadovoljstvom posetiti Hram Svetog Save.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala