Identifikovana dva napadača u Londonu

© REUTERS / Peter NichollsSpecijalne snage nakon napada u Londonu, 4. jun 2017.
Specijalne snage nakon napada u Londonu, 4. jun 2017. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanska policija objavila je imena i fotografije dvojice od trojice napadača koji su u Londonu ubili sedam osoba, a to su Huram Šazam But i Rašid Reduan, javio je Bi-Bi-Si.

Policija je dodala da je jedan od trojice napadača bio pod istragom britanskih bezbednosnih službi, ali da nije smatran ozbiljnom pretnjom.

Huram Šazam But pojavio se prošle godine u televizijskom dokumentarcu o britanskim džihadistima.

Kako ocenjuje „Dejli mejl“, umešanost Hurama Šazama Buta u napada u Londonu predstavlja veliku sramotu za britansku policiju i njene bezbednosne službe jer je on čak i snimljen tokom sukoba sa policijom dok je odmotavao zastavu DAEŠ-a u jednom parku u Londonu.

Terorista snimljen u parku u Londonu - Sputnik Srbija
Kako ga nismo videli?! Britanija u šoku posle novog snimka teroriste iz Londona

But se pojavio u dokumentarcu „Džihadisti iz susedstva“ zajedno sa još dva zloglasna sveštenika, koja su bila dobro poznata policiji i obaveštajnim zvaničnicima zbog ekstremističkih stavova.

Jedan njegov poznanik ga je prijavio na vruću liniju za borbu protiv terorizma nakon što se radikalizovao gledajući video-snimke ekstremista na Jutjubu.

Policija je kasnije upozorena da je pokušao da radikalizuje decu u lokalnom parku pre dve godine, a davao im je novac i slatkiše kako bi ga saslušali.

„Uradio sam svoj deo, znam da su i drugi ljudi uradili svoj deo, ali vlasti nisu uradile svoje deo“, rekao je njegov poznanik istakavši da ga ni policija ni MI5 nikada nisu kontaktirali.

But (27) je bio britanski državljanin, poreklom Pakistanac, a Rojters prenosi da je bio poznat od ranije policiji i MI5, kao i da nije bilo dokaza koji bi ukazivali da je napad bio planiran.

Grafit u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija
Kako London zna da teroristi spremaju napad na Srbe

Bio je oženjen i ima decu. Sa porodicom je nekoliko godina živeo u istočnom delu Londona.

Reduan (30) nije bio poznat policiji, a koristio je i ime Rašid Elkdar i drugačiji datum rođenja, a pretpostavlja se da je marokanskog ili libijskog porekla.

„Radi se na tome da se sazna više o njima, njihovim vezama i da li su imali pomoć ili podršku nekoga. Ne možemo da kažemo više o njima u ovom trenutku“, navodi se u saopštenju pomoćnika komesara londonske policije Marka Roulija.

On je dodao da je istraga o Butu počela pre dve godine, ali da nije bilo obaveštajnih podataka koji bi ukazali da je planiran napad, a istraga je vođena u skladu sa prioritetima.

Policija je saopštila da još radi na utvrđivanju identiteta trećeg napadača.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala