Američka vojska pohvalila Katar

© AP Photo / Yasin BulbulKatarski šeici
Katarski šeici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka vojska pohvalila je Katar zbog njegove "trajne posvećenosti regionalnoj bezbednosti" i naglasila da odluka nekoliko arapskih zemalja da prekinu diplomatske odnose sa Katrom nije uticala na američke letove iz vazdušne baze u toj zemlji.
Katarska vojska - Sputnik Srbija
Nešto se opasno kuva na Bliskom istoku — nemoguće je sprečiti haos

"Nije bilo uticaja na naše operacije i svi letovi se nastavljaju kao što je planirano", rekao je portparol Centralne komande američkih vazduhoplovnih snaga potpukovnik Damijen Pikart za Rojters.

On je dodao da su SAD i koalicija predvođena tom zemljom, koja se bori protiv Islamske države, zahvalni Kartu zbog "dugogodišnje podrške" njihovom prisustvu "trajne posvećenosti regionanoj bezbednosti".

Pet arapskih zemalja, libijska vlada sa istoka i Maldivi prekinuli su diplomatske odnose ostavljajući tu zemlju i diplomatski i fizički izolovanom.

Tu svoju odluku obrazložili su time da Katar podržava islamske grupe i odnose teroristima.

Odnose su prekinuli Bahrein, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, Jemen, Libija i Maldivi i saopštili da će povući svoje diplomate iz Katara i proterati katarske diplomate sa svoje teritorije.

Istovremeno, te arapske zemlje najavile su i da će obustaviti vazdušni i pomorski saobraćaj, a Saudijska Arabija da će zatvoriti i kopnenu granicu s Katarom, čime će ta zemlja biti odsečena od ostatka Arapskog poluostrva.     

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala