Putin predložio da Rusija uđe u NATO

© NATO-RussiaNATO-Rusija
NATO-Rusija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin ispričao je u intervjuu režiseru Oliveru Stounu da je Bilu Klintonu, dok je bio na funkciji predsednika SAD, predlagao da razmotri varijantu stupanja Rusije u NATO.

„Sećam se jednog od svojih poslednjih susreta s predsednikom Klintonom, on je doputovao u Moskvu. Tokom diskusije sam rekao: mogli biste da razmotrite varijantu da Rusija stupi u NATO. Klinton je odgovorio: ’Nisam protiv toga‘. Ali je cela delegacija reagovala veoma nervozno“, rekao je Putin u intervjuu čiji je odlomak objavljen u „Politiku“. 

Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin otkriva zašto je napustio KGB (video)

Prema mišljenju ruskog predsednika sada je, međutim, NATO postao spoljnopolitički instrument SAD, u kojem nema saveznika, a ima samo vazala. 

„Kada zemlja postane članica NATO-a, veoma joj je teško da se protivi pritisku tako velike zemlje-lidera NATO-a, kao što su SAD. I tamo se vrlo lako može pojaviti šta god vam padne na pamet: i sistemi za protivraketnu odbranu, i nove baze, i, ako zatreba, novi napadački kompleksi. A šta mi da radimo?“, upitao je ruski lider. 

U ovoj situaciji Rusija je primorana da preduzima kontramere i da stavi na nišan one objekte koji počinju da joj prete, dodao je Putin. 

„Zbog čega mi tako oštro reagujemo na širenje NATO-a? U principu, razumemo vrednost ili odsustvo vrednosti NATO-a i opasnosti za nas od same organizacije. Ali, šta nas brine? Brine nas praksa usvajanja odluka. Znam kako se one usvajaju“, zaključio je ruski predsednik. 

Putin je Stounu dao veliki intervju koji će se pojaviti kao film na kablovskom američkom televizijskom kanalu „Šoutajm“ od 12. do 15. juna.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala