Špiglova naslovnica: Tramp dao otkaz Zemlji (foto)

© REUTERS / Jonathan ErnstPredsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemački list „Špigl“ objavio je na naslovnici svog najnovijeg izdanja lik Donalda Trampa i Zemlje koja gori, reagujući tako na vest o izlasku SAD iz Pariskog sporazuma o klimi.

Predsednik SAD predstavljen je kao igrač golfa koji udara palicom zapaljenu planetu. Crtež prati natpis na engleskom jeziku „You are fired“ (Otpušten si).

​Ta Trampova rečenica postala je popularna kada je vodio rijaliti šou „Učenik“. U njemu je budući američki predsednik birao rukovodioca za jednu od svojih kompanija.

Odluku da istupi iz sporazuma o klimi Tramp je objavio u četvrtak. S njegove tačke gledišta, uslovi dokumenta mogu da nanesu štetu ekonomskim interesima SAD. Umesto Pariskog sporazuma predsednik je predložio da se zaključi novi sporazum koji će biti pravedniji prema Sjedinjenim Američkim Državama.

Američki predsednički kandidat Demokratske partije Hilari Klinton - Sputnik Srbija
Jedna zla crta povezuje Trampa i Miloševića

Trampova odluka izazvala je talas kritika svetskih lidera, ekologa i biznismena. Predsednik Rusije Vladimir Putin je na plenarnom zasedanju na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu upozorio da ne treba pre vremena osuđivati Trampove odluke, navodeći da je moguće da Vašington nema dovoljno resursa za ispunjavanje sporazuma u sadašnjoj formi.

Pariski sporazum o klimi prvi je globalni klimatski sporazum koji je potpisalo više od 190 zemalja u decembru 2015. godine. U dokumentu je propisan plan dejstava za obuzdavanje globalnog zagrevanja.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala