Austrija: Moramo tražiti nove saveze, Rusija je važan partner

© REUTERS / Lazslo BaloghKancelar Austrije Kristian Kern
Kancelar Austrije Kristian Kern - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika se povlači iz postojećeg odnosa snaga, a jučerašnja odluka američkog predsednika Donalda Trampa o istupanju iz Pariskog sporazuma o klimi još jedan je dokaz za to, izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za Sputnjik austrijski kancelar Kristijan Kern.

Za nas, kao i za sve ostale, to znači da se ipak moramo kretati napred, da moramo praviti nove saveze. Tu je Rusija, naravno, važan partner“, rekao je šef austrijske vlade, koji učestvuje u radu Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Kancelar Kern je dodao da je neophodno razvijati evropske perspektive uz svest i uverenost u sopstvene snage, kao i uz smanjenje zavisnosti od SAD, baš onako kako je rekla nemačka kancelarka Merkel kada je konstatovala da Vašington nije više pouzdan partner. 

„Ako predsednik Tramp ne želi da bude deo sporazuma o zaštiti planete i klime, to ne znači da i mi moramo da menjamo svoj stav i strategiju. Naprotiv, moramo još više snage uložiti i aktivirati saradnju, imajući u vidu Rusiju, Kinu, Indiju i Evropu. To su sve impozantne snage koji žele da sarađuju i tu saradnju bi trebalo produbljivati“, rekao je Kern za Sputnjik.

Austrijski političar je dodao da je pitanje sankcija i dalje škakljivo, kao i da mu se čini da je Evropa definisala svoj stav:

„Pitanje sankcija se razmatra, biće održana rasprava na temu eventualnog produžavanja sankcija. Austrija je svesna da sankcije negativno utiču na njenu  ekonomiju i da je godišnje koštaju 0,3 odsto ukupnog BDP-a. Austriji ne idu naruku ovi pokazatelji“, iskren je austrijski kancelar.

Kern je zaključio da je neophodno zajedno raditi na stvaranju budućih perspektiva za razvoj saradnje na obostranu korist.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala