Putin: Ako damo Kurile tamo se iskrcava američka vojska (video)

© Sputnik / Alexander LyskinKurili
Kurili - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa rukovodiocima međunarodnih informativnih agencija u okviru Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma izjavio je da su pokušaji da se obuzda Rusija ravni nuli.

„Neko vreme naši partneri u jednom broju zemalja, grupe država, počeli su da preduzimaju pokušaje obuzdavanja Rusije. Da obuzdaju njenu legitimnu želju da osigura svoju bezbednost, svoje nacionalne interese, preduzimajući akcije koje nisu u skladu sa međunarodnim pravom, između ostalog, uz pomoć ekonomskih ograničenja. To sada nije efikasno. Efekat je nula“, rekao je Putin.

Vladimir Putin je izjavio da uzrok rusofobije u svetu leži u stvaranju višepolarnog sveta, što se ne dopada monopolistima.

On smatra da takvo raspoloženje neće dugo trajati, jer je kontraproduktivno i štetno za sve. U nekim državama ona prelazi sve granice.

„Ona je očigledna. Iz jednog broja država ona buja preko svih granica. Sa čime je to povezano. Po mom mišljenju, to je povezano sa tim što se stvara višepolarni svet. To se ne dopada monopolistima“, smatra ruski predsednik.

Što se tiče nemačke kancelarke Angele Merkel on je izjavio da „imamo nesuglasice, ali i mnogo toga zajedničkog, uključujući ekonomiju i međunarodnu politiku“.

Rusija će sarađivati ko god da pobedi na izborima u Nemačkoj.

„Bitno je konstruktivno raspoloženje“, smatra Putin.

Američki PRO

Širenje američke protivraketne odbrane podstiče trku u naoružanju, smatra ruski predsednik.

„Ako Severna Koreja prekine svoj nuklearni program, SAD će naći drugi razlog za proširenje PRO“, dodao je on.

„Povećanje vojnog potencijala nije inicijativa Rusije“, smatra Putin.

On je podsetio da Rusija reaguje na nagomilavanje snaga u blizini svojih granica. On je naglasio da je demilitarizacija Kurila realna, ali to nije dovoljno. Potrebno je smanjiti napetost u svim regionima.

Rusija razmišlja kako da neutrališe pretnje svojoj bezbednosti na prilazu svojim granicama, uključujući i na Kurilima.

„Ako bi Kurili pripali Japanu, pojavila bi se mogućnost da se tamo rasporedi američka vojska“, upozorio je on.

Prema njegovim rečima, „to proističe iz dogovora i potpisanih protokola“.

„Ne pokazuju nam ih, ali mi znamo ceo njihov sadržaj. Neću detaljisati, iako su mi ti detalji poznati. Međutim, postoji mogućnost raspoređivanja američke vojske na toj teritoriji“, rekao je Putin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala