Izmenjeni statut Suda za zločine OVK na oceni

© Fotolia / WavebreakMediaMicroSud - ilustracija
Sud - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednica Specijalizovanih veća (Sud za zločine OVK) Ekaterina Trendafilova uputila je danas Pravilnik o postupku i dokazima (Statut) Specijalizovanom veću Ustavnog suda na ocenu ustavnosti, nakon što su na plenarnoj sednici sudija održanoj u maju usvojene izmene i dopune Pravilnika.

Izmene Pravilnika usledile su nakon što je krajem aprila Ustavni sud zaključio da devet od 208 članova Pravilnika nije u skladu sa Ustavom Kosova.

Tek pošto Pravilnik potvrdi Ustavni sud, on će stupiti na snagu i sud će početi sa radom, tako da će tada moći da mu se podnesu i prve optužnice.

Najmlađi koji je poginuo u masakru u Starom Gracku Novica imao je samo 17. godine. - Sputnik Srbija
Saznajemo: „Klečka“ i „Staro Gracko“ pred sudom za zločine OVK (video)

Izmene i dopune pravila 19, 31, 32, 33, 35, 36, 38, 54 i 158 sadrže zaključke Specijalizovanog veća Ustavnog suda o usklađenosti tih pravila sa najvišim standardima ljudskih prava i sa Ustavom Kosova, navodi se u saopštenju tog suda.

Nabrojanim pravilima se regulišu pitanja kao što su odsustvo sudija i nastavak suđenja, istražne mere koje preduzima specijalizovani tužilac, preispitivanje sudskog pritvora, kao i puštanje na slobodu lica kojima je pretresni panel izrekao oslobađajuću presudu.

Specijalizovano veće Ustavnog suda sada ima obavezu da, u roku od najviše 30 dana, preispita Pravilnik kako bi se obezbedila njegova usklađenost sa Poglavljem II Ustava (uključujući i Član 55), kojim se štite osnovna prava.

Ukoliko bude potvrđen, Pravilnik stupa na snagu sedam dana od donošenja odluke Specijalizovanog veća Ustavnog suda.

Od tog trenutka, Specijalizovana veća će biti u potpunosti spremna za sudski rad i vođenje sudskih postupaka, napominje se u saopštenju.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala