U inat Kim Džong Unu: SAD uspešno testirale balističku raketu

© Flickr / National Museum of the U.S. NavyAmeričko testiranje rakete u Atlanskom okeanu
Američko testiranje rakete u Atlanskom okeanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka vojska je juče uspešno testirala raketu, namenjenu za presretanje interkontinentalnih balističkih raketa, javila je agencija za protivraketnu odbranu zemlje.
Lider Severne Koreje Kim Džong Un tokom vojne parade na 105. godišnjicu rođenja Kim Il Sunga u Pjongjangu - Sputnik Srbija
Raketna proba — poklon-paket „Jenkijima"

Testiran je tzv. kopneni sistem protivraketne odbrane. Raketa-presretač koja je lansirana sa baze Ratne mornarice Vandenberg, u državi Kaliforniji, pogodila je simuliranu neprijateljsku interkontinentalnu raketu koja je krenula sa Maršalovih ostrva.

„Prema preliminarnim podacima testiranje je postiglo prvobitni cilj, zvanična lica koja se bave programom nastaviće da ocenjuju performanse sistema na osnovu telemetrije i drugih podataka, dobijenih tokom testiranja“, navodi se u saopštenju.

Testiranje je izvedeno u pozadini čestih lansiranja raketa sa teritorije Severne Koreje. 

Prema podacima iz otvorenih izvora, kompleks američke protivraketne odbrane GMD počeo je sa radom 2015. godine. On je predviđen za presretanje interkontinentalnih raketa i njihovih bojevih glava u kosmičkom prostoru. U ovom trenutku, radi zaštite kontinentalne teritorije SAD, na Aljasci i u Kaliforniji je raspoređeno 30 raketa-presretača, a planirano je da još 15 raketa bude završeno ove godine.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala