Zadržavanje Vukovića u Moskvi — tema NATO-a

Pratite nas
Poslanik crnogorskog vladajućeg DPS-a Miodrag Vuković izjavio je da je njegovo zadržavanje na aerodromu u Moskvi bila tema Parlamentarne skupštine NATO-a u Gruziji.

Odatle je, kako kaže, poručeno da je i ovo jedan od pokazatelja zašto je Rusija na međunarodnoj sceni zavredila da je gledaju sa nepoverenjem, zašto osuđuju njene postupke i preduzimaju mere da se zaštite.

Miodrag Miško Vuković, funkcioner DPS-a - Sputnik Srbija
Podgorica uručila protest Moskvi zbog Vukovića

Vuković je za podgoričke „Dnevne novine“ rekao da su ga zvale kolege iz čitavog sveta.

„Za deset sati boravka na toj takozvanoj ničijoj teritoriji na aerodromu Domodedovo, dobio sam hiljade poziva iz čitavog sveta, od SAD, do istočne hemisfere… Zvale su me kolege iz Gruzije sa Parlamentarne skupštine NATO-a, i rekli su mi da je razgovarano o tome kako su se Rusi ponašali prema predstavniku najvišeg zakonodavnog doma u Crnoj Gori“, rekao je Vuković.

Rečeno mu je, kaže, da se na tom skupu pričalo kako velika moćna Rusija ne radi na pacifikaciji odnosa, nego preko maltretiranja jednog državnog funkcionera pokušava da udari šamar maloj državi, njenom ponosnom narodu. O tome se pričalo i na drugim mestima i skupovima.

„Taj potez svuda je naišao na osudu. Onaj koji to doživi mora da oseća gorčinu“, kaže Vuković.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova govori na redovnom brifingu - Sputnik Srbija
Crnogorske optužbe pravdanje za pristupanje NATO-u

Među pozivima koje je Vuković dobio tokom boravka na aerodromu Domodedovo nije bilo nijednog od poslanika koji su se nalazili u Moskvi, da pregovaraju o kandidatu za predsednika Crne Gore.

„Dok sam deset sati bio izolovan, bio izložen torturi, moje kolege koje imaju neke drugačije stavove od mene, u Moskvi su se baškarile i bavile se 'svetskim pitanjima'. Oni koji ne ulaze u crnogorski parlament idu otvorenih šaka i dlanova u Moskvu, u rusku Dumu, da tamo pregovaraju o unutrašnjim pitanjima naše zemlje i dogovaraju kandidata za predsednika Crne Gore. To je sramotno da sramotnije ne može biti. To je bruka, to je nečasno“, rekao je Vuković.

Nakon što je zadržan na aerodromu u Moskvi i deportovan za Crnu Goru kao persona non grata u Rusiji, Vuković kaže da to što mu se dogodilo u Moskvi nije bilo samo diplomatski neprimereno, nego i neprihvatljivo, a iznad svega, kaže, neljudski.

„Tih deset sati je bilo kompromitujuće za jednu veliku silu kakva je Rusija, koja je pokazala silu i strogoću, ne prema Mišku Vukoviću, niti oni znaju ko je Miško Vuković, nego prema jednoj državi i njenom narodu. To je poruka koju su poslali i to je ono što me, kao čoveka veoma vređa, a kao političara zabrinjava“, rekao je Vuković, koji je juče ujutru deportovan iz Moskve na aerodrom u Tivtu, prenela je RTCG.

 

Izvor: Tanjug

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala