Izbor i inauguracija predsednika Srbije — važan čin za sve Srbe

Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je za sve Srbe, gde god da se nalaze, izbor i inauguracija predsednika Srbije važan čin, i pozvao građane Srpske da taj čin uvek podrže sa posebnom pažnjom.

Dodik je poručio da je za Republiku Srpsku važna jaka i stabilna Srbija, jer je to država sa kojom ima najbolje moguće odnose kada je reč o aktuelnoj političkoj i državnoj garnituri.

„Mnoge stvari koje smo uradili u prošlosti govore o tome da je upravo ta saradnja konkretizovana i sada ne moram da odgovaram na ranije pitanje — šta su to specijalne veze. Specijalne veze su projekti iza nas“, istakao je Dodik u izjavi uoči sutrašnjeg svečanog polaganja zakletve izabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Most „Bratoljub“ - Sputnik Srbija
I „Bratoljub“ povezao Srbiju i Srpsku (foto)

Predsednik Srpske je konstatovao da bez Srbije mnogi projekti ne bi bili realizovani, poput izgradnje mosta između Bratunca i Ljubovije, koji ni bivša država nije uspela da napravi, a koji će biti završen ove godine.

On je dodao da je ključni infrastrukturni projekat u Srpskoj izgradnja auto-puta od Banjaluke do Doboja i dalje prema Bijeljini, pa spajanje sa auto-putem prema Beogradu.

„To je nešto što smo zacrtali da uradimo, a imamo određene razgovore sa Srbijom i sa kineskim partnerima da ojačamo saradnju i potencijal“, rekao je Dodik.

On je naveo da su neki od planova i auto-put koji će Srbija napraviti do granice sa BiH kod Višegrada, a koji će preko Rogatice i Pala biti naslonjen na Istočno Sarajevo.

Dodik je poručio da postoji interes i za regulacijom obe strane Drine u toku reke koji je veoma opasan prilikom visokih voda, te ostali projekti međugranične i prekogranične saradnje, saradnje susednih opština, te projekti u oblasti prosvete i zdravstva.

On je napomenuo da je prethodnih godina regulisan status građana Republike Srpske koji iz raznih razloga borave u Srbiji, poput studenata koji više nemaju status stranaca već domaćih studenata.

„Isto je i kod korisnika zdravstvenih usluga, što govori da je danas daleko lakše rešiti mnoge probleme nego što je bilo u prošlosti“, rekao je Dodik.

 

Srna

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala