Dodik na forumu u Sankt Peterburgu, moguć susret s Putinom

© Sputnik / Aleksandar MilačićTo mora biti monumentalno zdanje, veliko koliki je i naš bol.
To mora biti monumentalno zdanje, veliko koliki je i naš bol. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je da sutra putuje u Sankt Peterburg na ekonomski forum, gde će o ekonomskoj i političkoj situaciji u Srpskoj razgovarati sa važnim ljudima iz te oblasti, i najavio je mogućnost sastanka sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Dodik je rekao da je u toku dogovaranje sastanka sa predsednikom Ruske Federacije, ali da njegova realizacija zavisi od Putinovih obaveza.

„Postoje mogućnosti da se dogodi taj susret“, naveo je Dodik.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov / - Sputnik Srbija
O čemu su razgovarali Dodik i Lavrov

On je istakao da će na ekonomskom forumu imati priliku da se sastane sa važnim ljudima iz političkog i ekonomskog života Rusije, ali i ostalih zemalja.

„Godinama posećujemo tradicionalni ekonomski forum na kojem se okuplja poslovna i politička elita Rusije, mnogo inostranih gostiju, privrednika i političara. Svake godine jedna zemlja je gost. Ranije je bila Kina, a ove godine je Indija, tako da to pruža priliku za mnoge susrete sa važnim ljudima“, naglasio je Dodik.

On je dodao da forum prezentuje, pre svega, ruska dostignuća u ekonomiji, te ocenio da je Rusija stabilizovala ekonomiju nakon što su joj uvedene sankcije.

„Uspela je da odoli sankcijama Zapada, stabilizovala je svoju valutu koja u poslednje vreme jača, i vidi se privredni rast koji se ne zasniva samo na prodaji naftne sirovine. Uspeli su da u ove tri godine razviju proizvodnju koju do tada nisu imali, a u suštini su robu široke potrošnje u najznačajnijem obimu uvozili sa zapadnog tržišta“, kaže Dodik.

On je rekao da će zahvaliti Ruskoj Federaciji na pomoći koju pruža Srpskoj, te da će tokom susreta prezentovati ekonomsku i političku situaciju u Srpskoj.

„Činjenica da Republika Srpska ima stabilne institucije najbolje govori o njenoj snazi i da održava rast domaćeg proizvoda. Prošle godine smo imali rast od 2,9 odsto, što je jedan od najvećih u regionu, i verujemo da ćemo ga održati i povećati i u ovoj godini, ali su nam, naravno, potrebne i dodatne mere stabilizacije i pokušavamo da to uradimo“, naveo je Dodik.

Predsednik RS Milorad Dodik u zvaničnoj poseti Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija
Dodik: Srpska zagledana u Rusiju

On je istakao da je Srpska naivno verovala da je to moguće ostvariti kroz ekonomsku agendu, na koju je imala i primedbe, ali je ipak prihvatila kao određenu mogućnost.

„Pokazalo se da to u suštini ne funkcioniše i pokušavamo da nađemo alternative. Cilj mi je da tamo ojačam ranije kontakte i da se približim određenom cilju u vezi sa pribavljanjem podrške, pa i finansijske, sa tržišta Evroazije. Na globalnom nivou vidimo da se finansijski centri u znatnom obimu preseljavaju i nalaze upravo u Evroaziji“, naglasio je Dodik.

Napominjući da na ekonomski forum ide na poziv gubernatora Sankt Peterburga Georgija Poltavčenka, Dodik je dodao da će se sastati sa upravom sanktpeterburške gubernije, Poltavčenkom i njegovim saradnicima, predsednikom parlamenta, ali i ministrima u Vladi Ruske Federacije.

Dodik je rekao da je prihvatio poziv da bude deo veteranske ekipe Sankt Peterburga, koja će u četvrtak odigrati košarkašku utakmicu sa ekipom Moskve.

 

Srna

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala