MI5 pokrenuo unutrašnju istragu

© REUTERS / Andrew YatesNoć u Mančesteru posle eksplozije na koncertu u Areni Mančester
Noć u Mančesteru posle eksplozije na koncertu u Areni Mančester - Sputnik Srbija
Pratite nas
Velika Britanija je saopštila da njena obaveštajna služba MI5 vrši internu istragu o svojim procedurama nakon samoubilačkog bombaškog napada u kojem je život izgubilo 22 ljudi u Mančesteru, a pitanje ostaje koliko su vlasti znale o napadaču.

MI5 je pokrenula dve hitne istrage o tome kako je zanemarena opasnost koju je predstavljao bombaš-samoubica Salman Abedi, piše londonski „Gardijan“. Bi-Bi-Si javlja da je MI5 bio upozoren najmanje tri puta o njegovim „ekstremističkim pogledima“.

Specijanal polcija u Mančesteru posle terorističkog napada na koncertu Arijane Grande. 23.05. 2017. god. - Sputnik Srbija
MI5 triput „ispustio“ napadača iz Mančestera

Pokrenuta je istraga o tome kako je osoblje te službe postupilo nakon upozorenja javnosti da je Abedi potencijalno opasan, a u pripremi je i poseban izveštaj za britanske ministre i one koji nadziru rad britanske bezbednosne službe.

Jedan izvor je prošle nedelje rekao za Rojters da je Abedi pripadao „većoj grupi bivših osoba od interesa“, a rizik koji je on predstavlja bio je deo istrage MI5 i partnera te službe.

Ministarka unutrašnjih poslova Britanije Amber Rad je u nekoliko intervjua odbila da komentariše šta je tačno bilo poznato o Abediju.

Ono što je neobično, kako piše Rojters, jeste to da je ona potvrdila da MI5 vrši unutrašnju istragu.

„Mislim da je pravilo da MI5 bliže istraži svoje procese, kako bi osigurali da rade najbolji mogući posao u trenutnim ograničenjima kako bi narod bio bezbedan“, rekla je Radova za Bi-bi-si.

Pripadnici policije ispred Mančester arene, dan nakon napada - Sputnik Srbija
Mančester: Uhapšen deseti osumnjičeni

Policija je izvela ukupno 16 hapšenja u vezi sa napadom u Mančesteru. Dve osobe, jedna žena i 16-godišnji dečak, u međuvremenu su pušteni bez podizanja optužnice.

Rano jutros je u Zapadnom Saseksu uhapšen 23-godišnji muškarac osumnjičen za terorističke prestupe, a mančesterska policija je saopštila da su hapšenja izvršena na još dvema adresama u oblasti Mančestera i u Česteru protekle noći.

Trenutno je 14 muškaraca podvrgnuto ispitivanju u vezi sa istragom o napadu.

Policija je saopštila da istraga napreduje i da je u njoj angažovano oko 1.000 ljudi.

 

Izvor: Tanjug

 

Twitter

Pratite nas na Tviteru i prvi saznajte ono što drugi prećutkuju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala