Dvojica terorista u novoj Vladi Zaeva

© AP Photo / Boris GrdanoskiZoran Zaev
Zoran Zaev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predlog mandatara i lidera SDSM-a Zorana Zaeva za članove buduće Vlade izazvao je različite reakcije u makedonskoj javnosti s obzirom na to da je reč o, kako se navodi, manje ili više poznatim ličnostima koji su već bili ministri, poslanici ili predsednici opština, a među njima su i jedan bivši pripadnik OVK, kao i jedan pripadnik ONA.

Makedonski portal „Telegrafi“ posebno apostrofira bivšeg gradonačelnika Tetova Hazbija Licija, koji će u novoj Vladi biti potpredsednik za politički sistem i odnose u zajednici, a bivši je komandat OVK za područje Tetova.

Zoran Zaev, lider SDSM - Sputnik Srbija
Zaev: Otvorena vrata za Besu

Ipak, navodi se da se čini da je najkontroverznija osoba ministar iz redova DUI Sadulah Duraku, koji će biti zadužen za Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

On je, kako se navodi, takođe bio deo strukture komande ONA pod nazivom Gejts.

Njegovo ime je povezano sa isključivanjem ventila na jezeru Lipkovo zbog čega je Kumanovo bilo gotovo dva meseca bez vode.

„Telegrafi“ piše da kada se, međutim, pogledaju biografije predloženih članova Vlade, uočljivo je da će mnogi od njih upravljati sektorima koji su u potpunoj suprotnosti sa njihovim profesijama.

Kao primer se navodi doktor medicinskih nauka Bujar Osmani koji će biti potpredsednik Vlade za evropske integracije.

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: Skoplje nije propitivalo prekookeanske ambasadore

Ta odluka je iznenađujuća sa obzirom na činjenicu da je on bio uspešan u Ministarstvu zdravlja, a pitanje je kako će dužnost obavljati na planu evropskih integracija, posebno u periodu kada Makedonija nazaduje na tom planu.

„Telegrafi“ dalje navodi primer Radmile Šekerinske, koja će biti ministarka odbrane, iako sasvim dobro poznaje oblast evropskih integracija. Ona je, podseća taj medij, bila zamenica premijera u periodu kada je Makedonija dobila status kandidata za članstvo u EU.

Portal konstatuje da je u oblasti odbrane većina reformi već sprovedena po standardima NATO-a i članstvo Makedonije u Alijansi zavisi od rešavanja spora sa Grčkom oko naziva države.

Goran Sugareski će biti nadležan za Ministarstvo saobraćaja. To se smatra jednim od najvažnijih ministarstava u kojem je protok novca veliki.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala