Teroristi služe politici Vašingtona

© AP Photo / Evan VucciSaudijski kralj Salman dočekuje predsednika SAD Donalda Trampa sa suprugom Melanijom u Rijadu
Saudijski kralj Salman dočekuje predsednika SAD Donalda Trampa sa suprugom Melanijom u Rijadu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prva zvanična poseta američkog predsednika Donalda Trampa Saudijskoj Arabiji dokazuje da „teroristi“ koje je Rijad poslao u Siriju i Irak igraju na ruku SAD, izjavio je sekretar Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost Irana Ali Šamhani.
Predsednik SAD Donald Tramp na konferenciji za medije nakon sastanka sa jordanskim kraljem Abdulahom Drugim u Beloj kući - Sputnik Srbija
Tramp poziva Arape na totalni rat protiv zla

Šamhani tvrdi da je arapska monarhija slala mlade ljude u zone sukoba da bi ih radikalizovali i pretvorili u teroriste.

„Iran se bori protiv terorizma već 40 godina… Američki građani saznali su šta je terorizam posle 11. septembra 2001. godine. Međutim, Tramp je prvo posetio zemlju koja stvara teroriste kao u fabrici… Teroristi u Siriji i Iraku su instrumenti koji pomažu politici Vašingtona“, rekao je Šamhani za ruski list „Komersant“.

On je istakao da su javno nezadovoljstvo zbog nasleđivanja vlasti i vehabijski mentalitet, između ostalog, ohrabrili radikalizaciju mladih ljudi.

Teheran se neće složiti sa učešćem snaga Sjedinjenih Američkih Država u čuvanju zona deeskalacije u Siriji, dodao je Šamhani.

„Ne. Sirija ima vlast i samo ona može da odluči ko ima pravo da bude na njenoj teritoriji“, odgovorio je Šamhani na pitanje o sporazumu Irana o učešću SAD u čuvanju zona deeskalacije.

Delegacija Saudijske Arabije ulazi u Belu kuću - Sputnik Srbija
Amerikanci poštuju dogovor dok se ne ugase kamere

Šamhani je istakao da sirijske vlasti ne žele da vide kako „Amerikanci podržavaju terorizam i destabilizuju Siriju“. On je dodao da je Teheran spreman da razmotri raspoređivanje vojnih trupa za čuvanje granica zona deeskalacije.

Iran je uz Rusiju i Tursku država-garant režima primirja u Siriji. Na poslednjim pregovorima o Siriji u Astani, koji su održani 3. i 4. maja, tri države-garanti primirja potpisale su memorandum o osnivanju četiri zone deeskalacije u Siriji. Memorandum je stupio na snagu 6. maja.

U subotu je Tramp odleteo za Saudijsku Arabiju, prvu zemlju koju je posetio kao predsednik Sjedinjenih Američkih Država. U okviru svoje turneje, Tramp je posetio Izrael i palestinske zemlje, Brisel i Vatikan, a završiće je na Siciliji gde će prisustvovati samitu G7.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala