Kusturica: Kulturna bliskost Srbije i Rusije ne može se poreći

© Sputnik / Olivera IkodinovićU okviru manifestacije biće prikazan Kusturičin film „Na mlečnom putu”
U okviru manifestacije biće prikazan Kusturičin film „Na mlečnom putu” - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kada govorite o kulturi Srbije i Rusije kao da govorite o jednom te istom, zato što su izvori tih kultura lako uočljivi, ne samo po sličnosti jezika, nego i po bliskosti onoga što je ispisano u našim istorijama i po sklonostima, kulturi i nauci, rekao je Emir Kusturica uoči projekcije filma „Na mlečnom putu“ u Moskvi.
Emir Kusturica - Sputnik Srbija
Kusturica: Nikad nisam bio ucenjen, posebno ne od prijatelja

Kusturica je podsetio da je Rusija bila na pragu da krene u svemir uoči Oktobarske revolucije, pa je Revolucija odnela ne samo taj projekat nego i mnoge druge. 

„A što se Srbije tiče, ona je dokazala da je taj naučni duh najbolje otelotvoren u Nikoli Tesli, ali ne samo u njegovom delu nego i u mnogim drugim“, rekao je Kusturica.

Što se tiče paralelnih vrednosti tih kultura u prošlosti, posebno s kraja 19. i početkom 20. veka, možemo da govorimo o izuzetnom bogatstvu likovne umetnosti, literature i na kraju filma, dodao je on.

„Znači, govorimo o nečemu što se vrlo lako može uporedno vrednovati, zato što je vrlo slično.“

Odgovarajući na pitanje šta u tom kontekstu za njega znače „Dani Beograda u Moskvi“, Kusturica je rekao da smatra veoma značajnim to što se „Beograd i Moskva druže u svakom pogledu, a najviše to da se institucionalizuje ta veza koja postoji i ta kulturna bliskost, koja je evidentna, koja ne može da se negira“.

Film „Na mlečnom putu“ prikazan je moskovskoj publici u okviru manifestacije „Dani Beograda u Moskvi“, iako je premijeru u Rusiji doživeo još krajem prošle godine.

Film je, prema Kusturičinim rečima, prikazan praktično u celom svetu, ostali su još Francuska, Španija i Japan. 

To je film koji je, kako je rekao, iznenadio i njega. 

„Mislim da je taj film odgovorio na sva ona pitanja o ratu koja u svim prethodnim filmovima, mojim i drugim, nisu bila odgovorena“, dodao je on.

Kusturica je ove nedelje nagrađen najvećom nagradom 26. Međunarodnog filmskog festivala „Zlatni vitez“, koji se održava u Sevastopolju. Zbog obaveza, on nije mogao da otputuje na krimsko poluostrvo da nagradu lično primi, ali je rekao da će ovog leta posetiti Jaltu. Pre toga, očekuje ga put u Kinu, gde će imati pregovore o svom novom filmu.

Kusturica nije želeo da otkrije o kakvom je ostvarenju reč, jer će to biti objavljeno 18. juna na festivalu u Šangaju.

Takođe, Kusturica će sa svojim „No smoking orkestra“ 4. juna održati koncert u Moskvi, u okviru Međunarodnog fudbalskog i muzičkog festivala „Art fudbal“, koji se u ruskoj prestonici održava sedmi put.

Upitan da li će zaigrati u timu, koji će na tom takmičenju predstavljati Srbiju, Kusturica je odgovorio potvrdno.

„Naravno da ću igrati, i to čitavo jedno poluvreme", odgovorio je šaljivo, dodajući da je fudbal njegova najveća ljubav.

Međunarodni fudbalski i muzički festival „Art fudbal“ postao je jedan od najznačajnijih svetskih sportskih i muzičkih događaja humanitarnog karaktera.

Održava se u okviru projekta „Pod zastavom plemenitosti“, sa ciljem da se prikupe sredstva za lečenje teško bolesne dece.

Na ovom festivalu učestvuju reprezentacije 16 zemalja koje kroz muziku, kulturu i sport predstavljaju svoje zemlje.

Srbija će igrati u Grupi D sa Slovenijom, Izraelom i Italijom.

Ekipe su sastavljene od poznatih umetnika — glumaca, pevača i muzičara, a takođe i od bivših sportista.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala