Bećković: Ćirilica je sveto pismo – čim su je svi okupatori zabranjivali

© Sputnik / Radoje PantovićMatija Bećković gost Sputnjika na ovogodišnjem 61. Beogradskom sajmu knjiga
Matija Bećković gost Sputnjika na ovogodišnjem 61. Beogradskom sajmu knjiga - Sputnik Srbija
Pratite nas
Akademik Matija Bećković izjavio je da je dovoljan razlog da Srbi sačuvaju ćirilično pismo staro hiljadu godina to što ga je svaki okupator zabranjivao.
Restoran brze hrane Mekdonalds - Sputnik Srbija
Naziv butika na ćirilici, popust i za gazdu

„I da nema drugih razloga, to je dovoljno da ono bude sveto i sačuvano u svakom narodu koji se dokopao slobode“, rekao je Bećković za „Večernje novosti“ povodom najave Grada Beograda da će doneti konkretne mere za zaštitu tradicionalnog pisma.

Akademik Miro Vuksanović izjavio je da ga je obradovala ta najava i da smatra da bi svako dobronameran voleo da se ona ostvari.

„Ako makar i ovlaš pogledamo ulice, stičemo utisak da je to nemoguće jer njima odavno već vlada latinica. Pozdravljam svaki pokušaj da se to promeni“, rekao je Vuksanović.

Kakva je sudbina ćirilice?

Profesor Miro Lompar ocenio je da je potez beogradskih vlasti dobar i da je posredi ispravna odluka koju bi trebalo dopuniti merama zakona i akcijama na popularizaciji ćirilice.

I profesor Veljko Brborić pozdravio je mere grada Beograda i konstatovao da je ćirilici potrebna neka vrsta državne podrške ili će biti ugrožena.

„Treba, međutim, biti oprezan da se ova mera ne bi shvatila kao neformalna zabrana latinice“, rekao je Brborić.

 

Srna, RTRS

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala