Mogerinijeva „izabrala” Zaeva za premijera

© AP PhotoZoran Zaev
Zoran Zaev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Formiranje vlade Makedonije odužilo se jer su sada albanski partneri od novog mandatara Zorana Zaeva tražili da se pismeno obaveže da će sprovesti „tiransku platformu“, a on je već predsedniku Đorđu Ivanovu pismeno garantovao da neće remetiti ustavno uređenje.

Federika Mogerini na neformalnu večeru lidera Balkana nije slučajno pozvala i mandatara za sastav makedonske vlade Zorana Zaeva, iako on još nema formalnu funkciju. Samo je opozicioni lider i, gotovo izvesno, budući premijer. Visoka predstavnica EU tako je poslala poruku albanskim partnerima Zaeva da ga Brisel već vidi kao novog predsednika Vlade Makedonije.

Zoran Zaev - Sputnik Srbija
Zaev: Biće vlade, trudimo se, bar zbog Brisela

Ovaj potez Mogerinijeve, ujedno je, kako kaže Branko Đorđevski, politikolog iz Skoplja, otklonio i poslednje sumnje da će Zaev postati premijer.

„Koliko sam upoznat, večeras bi mogao da bude poznat i sastav nove vlade, odmah pošto Zaev bude završio razgovore sa albanskim partnerima iz Bese koji su se najviše bunili zbog programa u kome nema ’tiranske platforme‘. Da li će Besa da bude deo vlade ili ne, to ćemo znati uskoro, ali je sigurno da će podržavati novu vladu“, kaže Đorđevski.

Đorđevski navodi da je sada nejasna situacija među albanskim strankama koje su u međusobnom sukobu, kao i da se taj sukob naviše razvija između najveće albanske stranke DUI i Bese.

„To, međutim, neće uticati na izbor vlade niti na Zaeva jer iako nije u programu vlade pomenuta ’tiranska platforma‘, Zaev je svojim partnerima obećao da će se o njenim delovima voditi javna debata“, kaže Đorđevski. 

I iz SDSM-a je saopšteno da odlazak Zaeva u Brisel utiče na dinamiku pregovora sa koalicionim partnerima da formiraju vladu, jer su već dogovoreni stavovi o ključnim principima funkcionisanja buduće vlade.

Zoran Zaev - Sputnik Srbija
Ko je Zaevu dao mandat — Ivanov ili Amerikanci?

Makedonski mediji prenose da je Zaev na večeru u Brisel pozvan kao „premijer“, a da je sa Mogerinijevom imao i razgovor u „četiri oka“, posle kojeg je rekao da su razgovarali o otvorenim bilateralnim pitanjima koja postoje u regionu, kao i preprekama za dalji napredak zemalja prema Evropskoj uniji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala