Tramp: Terorizam, migracija i Rusija glavne pretnje za NATO

© REUTERS / Jonathan ErnstPredsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO ubuduće treba da se usredsredi na terorizam i migraciju, kao i na pretnje iz Rusije, i s istoka i s juga, izjavio je američki predsednik Donald Tramp.

Tramp je to rekao obraćajući se učesnicima samita NATO-a u Briselu. 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ranije danas je rekao da će lideri zemalja-članica Alijanse imenovati koordinatora za borbu protiv terorizma, kao i da će biti obrazovan novi odred za razmenu obaveštajnih podataka. 

Protest u Briselu - Sputnik Srbija
Stotine ljudi protestuje protiv protiv Trampa i NATO u Briselu

Tramp je pozvao članice NATO-a da ispune finansijske obaveze prema Alijansi, istakavši da je neuplaćivanje u budžet nepravedno.

„Članice NATO-a dužne su da najzad daju svoj doprinos i ispune svoje finansijske obaveze“, rekao je Tramp nastupajući na otvaranju memorijala u novom sedištu NATO-a u Briselu.

Prema rečima američkog lidera, 22 od 23 članice organizacije „ne plaćaju za svoju odbranu onoliko koliko su dužne, a to je nepošteno prema američkim poreskim obveznicima“.

Tramp je istakao da dva odsto BDP-a koje treba da daju članice za potrebe organizacije predstavlja „krajnji minimum za odgovor na savremene, vrlo realne pretnje“.
„Ako sve zemlje NATO-a budu pošteno davale svoj doprinos, NATO će biti još jači nego danas, posebno pred pretnjom terorizma“, rekao je predsednik SAD. 


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala