Merkelova preti Erdoganu: Napustićemo Indžirlik

© Sputnik / Sergej Gunjejev / Uđi u bazu fotografijaNemačka kancelarka Angela Merkel
Nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je danas da će, ukoliko Ankara ne dozvoli grupi nemačkih poslanika da poseti avio-bazu „Indžirlik“ u Turskoj, nemačka vojska napustiti tu bazu.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija
NATO se pridružuje američkoj koaliciji protiv DAEŠ-a

Nakon dolaska u Brisel, gde se održava samit NATO-a, Merkelova je izjavila da će s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarati o ovoj situaciji. 

„Jasno ću u razgovoru s turskim predsednikom ukazati na to da je za nas obavezna mogućnost, pošto imamo parlamentarnu armiju, da članovi nemačkog Bundestaga posećuju naše vojnike. U protivnom, bićemo prinuđeni da napustimo Indžirlik“, rekla je Merkelova. 

Učešće Nemačke u koaliciji SAD neće biti prošireno

Učešće Nemačke u međunarodnoj koaliciji na čelu sa SAD protiv terorističke organizacije DAEŠ, posle formalnog stupanja NATO-a u tu koaliciju, neće biti prošireno, rekla je Merkelova.

Vinsent Stjuart - Sputnik Srbija
Američki general: Rusija pokušava da se iščupa iz obruča NATO-a

„NATO će sada formalno, kao i Evropska unija, pošto su sve države-članice predstavljene u koaliciji protiv DAEŠ-a, stupiti u ovu alijansu. Smatram da je to jasan signal, pri čemu je očigledno da to nije povezano s novim doprinosima Nemačke, koji su izvan ovoga što radimo danas“, rekla je Merkelova. 

Prema njenim rečima, na samitu NATO-a u Briselu biće potvrđene odluke o povećanju vojnih rashoda članica Alijanse. 

„Tek ćemo utvrditi ovde odluke iz Velsa (samit 2014. godine). Utvrditi – to znači ni više ni manje. Drago mi je što je generalni sekretar NATO-a povodom Nemačke izjavio da je dobro što smo povećali svoj odbrambeni budžet u okviru ’velike koalicije’ i što su garancije povećanja našeg finansiranja NATO-a, naravno, moguće“, izjavila je Merkelova. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala