Pupovac: Gnusna laž da su glasovi Srba plaćani

© YT/Milorad Pupovac
Milorad Pupovac - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpredsednik SDSS i zastupnik u Saboru Milorad Pupovac odbacio je kao gnusnu laž i klevetu tvrdnju da su Srbi iz Srbije s pravom glasa u Hrvatskoj plaćani da bi glasali na lokalnim izborima, koji su u toj državi održani u nedelju.

Pupovac je za N1 rekao da o tome nema nikakvih saznanja.

„To je gnusna laž, koju nemam nameru ni da osporavam, jer takvih stvari je, nažalost, bilo i verovatno će biti, i ne znam šta bih vam više rekao na tu priču, a i ne razumem zašto pojedini mediji tome daju prostora. Mogli su da provere. Data im je mogućnost da nazovu predstavnika gradske organizacije SDSS Stanka Mijića, mogli su da ga pozovu, ali nisu, nego su pustili u medijski prostor gnusnu laž i klevetu“, rekao je Pupovac.

Izbori u Hrvatskoj - Sputnik Srbija
Lokalni izbori u Hrvatskoj: Dobar rezultat za Srbe

Pupovac je rekao da to nije praksa SDSS.

On je, međutim, potvrdio da je ranije stranka ljudima koji imaju pravo glasa u Hrvatskoj, a nalaze se u Srbiji, pružala, kako je rekao, logističku podršku i pomoć.

To se, kako je objasnio, činilo tako što im se omogućavalo da mogu da glasaju u Srbiji na parlamentarnim izborima, a na lokalnim izborima u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice Srbije organizovan im je grupni prevoz.

„Ali plaćanja nikakvog s naše strane nikada nije bilo“, izričit je Pupovac.

Hrvatski mediji objavili su ovih dana da su Srbi, koji žive i rade u Srbiji, a imaju ličnu kartu Hrvatske i pravo glasa na izborima, navodno organizovano dolazili u Hrvatsku, gde im je plaćano po 2.000 kuna za četiri glasa.

Oluja - Sputnik Srbija
Pravilo evropskih Hrvata — Srbin mora da plati kad mu sve pobiju i spale

Dragan Milanko iz Obrovca, koji živi u Beogradu, izjavio je za RTL da je na dan izbora video tri autobusa i više od 50 automobila sa Srbima iz Hrvatske, koji žive u drugim zemljama.

„Plaćaju po 2.000 kuna četiri glasa i prevoz iz Srbije dovde. Na taj način kupuju glasače, kupuju glasove, verovatno i pobeđuju zbog toga. Uglavnom, mislim da sredstva iz Srpskog nacionalnog veća idu na teret poreskih obaveznika Republike Hrvatske“, rekao je Milanko za RTL.

Govoreći o Srbima koji su izbrisani iz biračkih spiskova, a kojih u protekle četiri godine ima oko 67.000, Pupovac kaže da je to značajan postotak ljudi kojima je na osnovu Zakona o prebivalištu, oduzeto pravo glasa.

Naveo je da je SDSS imala problem čak i sa nekim kandidatima na listama koji su izbrisani iz evidencije, koji su izbrisani iz evidencije, iako žive i rade u svojim sredinama.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala