Duterte: Mogao bih da proglasim ratno stanje u celoj zemlji

© AP Photo / Bullit MarquezPredsednik Filipina Rodrigo Duterte
Predsednik Filipina Rodrigo Duterte - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Filipina Rodrigo Duterte izjavio je da bi mogao da uvede ratno stanje u celoj zemlji, nakon što je proglasio vojnu upravu u južnoj trećini zemlje da bi se vladine snage izborile sa islamskim ekstremistima.

„Mogao bih da proglasim ratno stanje u celoj zemlji da bih zaštitio ljude“, rekao je Duterte novinarima.

On je izjavio da su islamski ekstremisti u naletu na grad Malabang, na jugu zemlje, odsekli glavu lokalnom šefu policije.

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte i predsednik Rusije Vladimir Putin tokom sastanka na marginama Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Limi - Sputnik Srbija
Duterte: Filipinima treba pomoć Rusije u naoružanju

„Šef policije u Malabangu se nalazio na putu do kuće kada su ga zaustavili teroristi na kontrolnom punktu, i mislim da su mu odsekli glavu u tom trenutku, tamo“, rekao je Duterte kao opravdanje za uvođenje ratnog stanja.

Filipinski predsednik je juče uveo ratno stanje na južnom ostrvu Mindanao, gde se snage bezbednosti bore protiv ekstremista povezanih sa Islamskom državom, saopštio je njegov portparol.

Na čitavom ostrvu je uvedeno ratno stanje, rekao je portparol Ernesto Abela na pres-konferenciji koju je prenosila nacionalna televizija, preneo je AFP.

Duterte je, međutim, rekao da je voljan lično da razgovara sa pobunjenicima u Mindanau.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala