Britanija podigla nivo pretnje od terorizma, raspoređuje se vojska

© REUTERS / Peter NichollsPripadnici policije u centru Londona
Pripadnici policije u centru Londona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Velika Britanija podigla je danas nivo pretnje od terorizma na „kritičan“, što znači da se smatra da je neizbežan novi napad, izjavila je britanska premijerka Tereza Mej.

Ona je dodala da se raspoređuju vojnici kako bi pomogli naoružanim policajcima, preneo je AFP.

„To je mogućnost koju ne možemo da ignorišemo da postoji šira grupa pojedinaca povezana sa ovim napadom“, rekla je Mejova nakon samoubilačkog bombaškog napada u kojem su ubijene 22 osobe, među kojima su i deca, na koncertu američke pevačice Arijane Grande u Mančesteru.

Obožavaoci Arijane Grande nakon eksplozije na njenom koncertu u Mančesteru - Sputnik Srbija
Terorista iz Mančestera dvadesettrogodišnji Salman Abedi

Takozvana Islamska država (DAEŠ) preuzela je odgovornost za samoubilački napad na koncertu kada su 22 osobe poginule, a 59 povređeno.

Muškarac osumnjičen za napad identifikovan je kao 23-godišnji Salman Abedi.

Abedi je, kako se navodi, od ranije bio poznat britanskim vlastima.

Američki bezbednosni izvori navode, pozivajući se na britanske obaveštajne zvaničnike, da je Abedi rođen u Mančesteru 1994. godine i da su njegovi roditelji libijskog porekla. Veruje se da je putovao vozom iz Londona pre napada.

Njegovi roditelji emigrirali su iz Libije u London, pre nego što su se preselili u predgrađe Mančestera, gde su živeli najmanje 10 godina, navode zvaničnici, a prenosi Rojters.

Izvor iz američke vlade, koji nije imenovan, rekao je da istražitelji pokušavaju da utvrde da li je Abedi putovao u Libiju i da li je tamo bio u kontaktu sa pripadnicima DAEŠ-a.

 

Tanjug    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala