Pariz i Berlin: NATO će se priključiti koaliciji protiv DAEŠ-a

© AP Photo / JONATHAN ERNSTNATO znak
NATO znak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuska i Nemačka će sutra dati saglasnost za priključivanje NATO-a koaliciji za borbu protiv terorističke organizacije DAEŠ, prenela je agencija Rojters pozivajući se na diplomatske izvore.

„NATO kao institucija priključiće se koaliciji. Pitanje je da li je to simbolički gest za SAD. Francuska i Nemačka smatraju da je tako“, rekao je jedan od diplomata.

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je ranije da Amerika želi  da se sve zemlje koje su članice NATO-a uključe u borbu protiv DAEŠ-a.

„Amerika želi da se NATO formalno uključi u koaliciju za borbu protiv DAEŠ-a“, rekao je Tilerson novinarima u avionu „Er fors 1“.

Prema njegovim rečima, predsednik SAD Donald Tramp smatra da će se zemlje koje i dalje ne učestvuju u borbi protiv terorizma u okviru koalicije uskoro priključiti.

Vinsent Stjuart - Sputnik Srbija
Američki general: Rusija pokušava da se iščupa iz obruča NATO-a

Američki državni sekretar je izjavio da će uključivanje cele alijanse u koaliciju za borbu protiv DAEŠ-a „biti zaista važan korak“ za te zemlje.

„One su bile posmatrači, ali sada se sve više uvlače u realnu borbu protiv DAEŠ-a. Smatram da generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg oseća da će to biti važan korak za njih. Ima nekoliko zemalja koje i dalje razmišljaju o tome. Imao sam sastanke s predstavnikom jedne od njih. Mislim da nameravaju da podrže NATO uključivanjem u borbu protiv DAEŠ-a“, rekao je diplomata.

Odgovarajući na pitanje da li će ova tema biti razmatrana na predstojećem samitu NATO-a, Tilerson je izjavio da to zavisi od generalnog sekretara Alijanse.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala