EU očekuje potvrdu stava o Rusiji na samitu G7

© AFP 2023 / GEORGES GOBETSamit G7 – zastave
Samit G7 – zastave - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija očekuje da će lideri zemalja „velike sedmorke“ na samitu u Italiji ponoviti ranije usaglašeni stav o Rusiji, uključujući i sankcije, rekao je novinarima visoki predstavnik EU.

Komentarišući teme samita G7 u Italiji, on je naveo da će se o pitanju sankcija „nedvosmisleno govoriti u Taormini“.

Američki državni sekretar Reks Tilerson na ministarskom sastanku u Bonu - Sputnik Srbija
Tilerson pitao G7: Zašto Amerikance uopšte brine Ukrajina

„O pitanju Rusije, Ukrajine, na primer, koje bi takođe mogla da razmatra EU u junu, očekujemo da će stav G7, izražen u Elmau 2015. godine i Ise-Simeu 2016, biti potvrđen na zasedanju u petak i subotu u Taormini“, rekao je predstavnik EU koji je želeo da ostane anoniman. Evropska unija redovno učestvuje na samitima G7.

Odgovarajući na pitanje kakav je stav EU o povratku Rusije u format G7, on je izjavio: „Očekujemo, a to će biti i naš stav i, verujem, stav SAD, ako imamo u vidu pripremu za susret G7 u Taormini, da ćemo nastaviti da se držimo stava koji je jasno saopšten u Elmau i Ise-Simeu. Taj stav glasi da očekujemo od Rusije da ispuni odredbe Minskog sporazuma.“

Činjenica je da je poslednjih nekoliko godina radimo u formatu G7, a ne G8, direktno povezana sa ruskom agresijom na Ukrajinu“, dodao je predstavnik EU.

Na samitima u Nemačkoj i Japanu lideri zemalja G7 potvrdili su svoju podršku sankcijama Rusiji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala