Rusija i Kazahstan prave novu raketu srednje klase

© REUTERS / Shamil Zhumatov Svemirska letelica Sojuz MS sa posadom Međunarodne svemirske stanice Kejt Rubins, Anatolijem Ivanišinim i Takujom Onišijem na lansirnoj rampi kosmodroma Bajkonur
Svemirska letelica Sojuz MS sa posadom Međunarodne svemirske stanice Kejt Rubins, Anatolijem Ivanišinim i Takujom Onišijem na lansirnoj rampi kosmodroma Bajkonur - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija namerava da u saradnji sa Kazahstanom započne izradu najnovije rakete srednje klase koja će biti u stanju da u kosmos podigne 17 tona tereta, izjavio je vicepremijer Rusije Dmitrij Rogozin.
Kosmodrom Morski start - Sputnik Srbija
Nova ruska raketa-nosač za kosmodrom „Morski start“

To pitanje, kako je rekao, biće razmatramo za nekoliko dana u Kazahstanu, a prvenstveno će biti neophodno remontovati rampu za lansiranje te rakete koja je ranije korišćenja za lansiranje raketa „Zenit“.

„Nova raketa biće maksimalno konkurentska kada je reč o njenom korišćenju u komercijalne svrhe, pre svega u aspektu američkih aktivnosti, kako ne bi izgubili taj deo tržišta“, rekao je Rogozin.

On je dodao da će svi ti novi napori biti deo radova za izradu nove superteške rakete koja će biti izrađena posle 2025. godine.

Rogozin je objasnio da će ta raketa biti u stanju da izvrši let oko Meseca.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala