Republikanski senator: Saznaćemo istinu o Rusiji

© Fotolia / PozdeevvsAmerički Kongres
Američki Kongres - Sputnik Srbija
Pratite nas
Republikanski član Odbora za obaveštajne poslove Senata SAD Džejms Lankford izjavio je da će se istina saznati na ovaj ili onaj način, iako se bivši savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Majkl Flin poziva na zaštite koje garantuje Peti amandman u okviru istrage o navodnoj umešanosti Rusije u predsedničke izbore prošle godine.

Lankford je na svom nalogu na Tviteru naveo da je Flinovo pravo da se pozove na svoje ustavno pravo protiv samooptuživanja u okviru istrage o navodnoj umešanosti Rusije u izbore 2016. godine. 

„Potrebne su nam činjenice, ne spekulacije i anonimni izvori“, naveo je Lankford, preneo je AP.

Džejms Komi - Sputnik Srbija
Njujork tajms: Tramp tražio da Komi prekine istragu o Flinu

Flin je danas obavestio Odbor za obaveštajna pitanja da se neće povinovati sudskom nalogu kojim je od njega traženo da podnese dokumenta i da će se pozvati na peti amandman američkog ustava. 

Prema petom amandmanu američkog ustava, osoba pozvana da odgovara pred zakonom može da se opredeli na ćutanje, ukoliko ona sama ili njena odbrana misli da je to u njenom najboljem interesu.

O ovoj odluci izvestila je AP osoba koja je direktno povezana sa poznavanjem ovog slučaja, a koja je pod uslovom anonimnosti govorila o privatnim interakcijama između Flina i odbora.

Odluka Flina usledila je manje od dve nedelje nakon što je odbor izdao nalog Flinu za predaju dokumentacije u okviru istrage o umešanosti Rusije u predizbornu kampanju američkog predsednika Donalda Trampa 2016. godine. 

Pravni stručnjaci su naveli da je malo verovatno da će Flin predati lična dokumenta bez imuniteta, zato što bi se na taj način odrekao nekih prava koja su mu zakonom garantovana.

Flin je prethodno tražio imunitet od nefer suđenja kako bi sarađivao sa odborom, podseća agencija.

Twitter

Pratite nas na Tviteru i prvi saznajte ono što drugi prećutkuju.

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala