Lavrov: Napad koalicije SAD na Siriju protivzakonit

© Sputnik / Vitaliy BelousovMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Napad SAD na vladine snage u Siriji je nelegitiman, protivzakonit i narušava suverenitet Sirije, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.
Sirijska vojska - Sputnik Srbija
Novi napad Amerikanaca — ima mrtvih Sirijaca (video)

On je saopštio da su SAD pokušale da opravdaju napad na Siriju time što su „ove vladine snage predstavljale pretnju opoziciji koja sarađuje s američkom vojskom iz koalicije koju predvode Amerikanci“.

Šef ruske diplomatije je rekao da mu nije poznato da li su SAD upozorile Rusiju da će bombardovati sirijske snage u Tanfi.

„Što se tiče samog napada, koliko znam, još utvrđujemo detalje, ali, prema nekim saopštenjima, nekoliko desetina civila poginulo je u ovom napadu. Ponavljam, sve to se još proverava“, naglasio je Lavrov.

On je dodao da Moskva u napadu koalicije na vladine snage u Siriji vidi težnju da se opozicionari i pojedini ekstremisti pokrenu da se bore protiv sirijske vlade.

Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija
Rusija o bombardovanju Sirije: Teško do dogovora sa Amerikom

„Veoma nas brine što se briše zajedničko shvatanje da je neophodno ujediniti napore svih koji se realno na kopnu i u vazduhu suprotstavljaju DAEŠ-u i Nusra frontu“, rekao je Lavrov i dodao da zakon o kažnjavanju svih koji sarađuju sa sirijskom vladom koji je usvojio Predstavnički dom SAD udaljava od osnovnog zadatka – da se ne dozvoli da Siriju osvoje teroristi.

„Sve se to, naravno, dešava usled sve češćih poziva iz Vašingtona i niza drugih zapadnih prestonica da se prekine svaki kontakt s Bašarom el Asadom“, rekao je Lavrov.

Međunarodna koalicija je u četvrtak bombardovala vladine snage u oblasti Tanfa na jugu Sirije. Njena komanda na kopnu ocenila je dejstva ovih odreda „opasnim za snage koalicije“.

Pentagon je saopštio da je bombardovana kolona koja je ušla u zonu sprečavanja sukoba, gde su se nalazile oružane formacije koje podržava Amerika. 

Koalicija je ovaj napad uvrstila na spisak napada na terorističku organizaciju DAEŠ. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala