Ekvador traži da se Asanžu omogući da napusti ambasadu

© AP Photo / Kirsty WigglesworthOsnivač Vikiliksa Džulijan Asanž
Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Ekvadora Gijom Long izjavio je da Velika Britanija mora da omogući osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu da napusti teritoriju ambasade ove zemlje u Londonu.

Glavno tužilaštvo Švedske u petak je saopštilo da je prekinulo istragu o slučaju Asanža koji je osumnjičen za silovanje u Švedskoj 2010. godine. Nakon objavljivanja odluke, londonska policija je saopštila da će u slučaju da Asanž napusti zgradu Ambasade Ekvadora ipak biti uhapšen, pošto je i dalje na snazi naređenje koje je izdao Vestminsterski magistratski sud 2012. godine. 

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž - Sputnik Srbija
Asanž ponudio bivšem šefu FBI posao

„Evropsko naređenje za hapšenje više ne važi. Ujedinjeno Kraljevstvo je dužno da omogući neometano kretanje Džulijanu Asanžu“, napisao je ministar na svojoj zvaničnoj stranici na Tviteru. 

Asanž neće tražiti azil u Francuskoj

Francuski advokat Huan Branko, koji zastupa interese osnivača Vikiliksa, objasnio je svoju izjavu da će njegov klijent tražiti politički azil u Francuskoj. 

„Molim medije da mi dozvole da budem precizan: Džulijan Asanž neće tražiti azil u Francuskoj. To će biti volja (predsednika Francuske Emanuela Makrona) da se umeša u njegovu korist“, napisao je Branko na svom zvaničnom nalogu na Tviteru.

„Porodica Džulijana Asanža nalazi se u Francuskoj, gde je on osnovao Vikiliks. Ova zemlja ima dugu istoriju zaštite ljudskih prava“, dodao je advokat. 

Ranije u intervjuu portalu „Frans info“ Branko je izjavio da će njegov klijent tražiti od Francuske da mu dâ status izbeglice. Odgovarajući na pitanje novinara da li će tražiti azil od Makrona, advokat je odgovorio: „Da, naravno, to je očigledno“. 

Istraga o slučaju Asanža pokrenuta je na leto 2010. godine na osnovu izjava dve žene o tome da ih je seksualno uznemiravao tokom boravka u Stokholmu. Osumnjičeni je uhapšen 7. decembra iste godine u Londonu, na zahtev švedskih pravosudnih organa. Nakon nekoliko dana Asanž je pušten uz kauciju.

U ambasadi Ekvadora u Londonu boravi od 2012. godine. Tada je zatražio od ekvadorskih vlasti politički azil zbog straha da će ga švedske vlasti izručiti Americi zbog njegove delatnosti u Vikiliksu. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala