Trampov savetnik: Lavrov nije dobio poverljive informacije

© REUTERS / Kevin LamarqueSavetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa, Herbert Rejmond Makmaster
Savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa, Herbert Rejmond Makmaster - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Herbert Rejmond Makmaster komentarisao je na konferenciji za novinare medijske izveštaje koji tvrde da je Tramp navodno dao tajne informacije šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu.
Predsednik SAD Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp: Otkrio sam tajnu Rusiji, pa šta

U ponedeljak je „Vašington post“ objavio da je Tramp ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu i ambasadoru Rusije u SAD Sergeju Kisljaku saopštio informacije o terorističkim pretnjama u vezi sa laptopovima u avionima. Informacija je navodno došla od američkog partnera putem sporazuma o razmeni obaveštajnih podataka.

On je rekao da je ova optužba „potpuna netačna“ i dodao da je Tramp sa ruskim ministrom razgovarao o „potpuno prikladnim informacijama“ za koje smatra da će unaprediti nacionalnu bezbednost.

„U kontekstu tog razgovora, ono što je predsednik (Tramp) razgovarao sa ministrom spoljnih poslova (Lavrovom) potpuno je prikladno tom razgovoru i u skladu sa rutinskom razmenom informacija između predsednika i svakog lidera sa kojim je povezan“, istakao je Makmaster.

On je rekao da je stvarna pretnja to što je došlo do curenja koja se odnose na rad Bele kuće koji se ne deli sa javnošću, i to predstavlja rizik po američku nacionalnu bezbednost.

Donald Tramp i Sergej Lavrov u Beloj kući - Sputnik Srbija
Nova histerija u SAD: Tramp predao tajne informacije Lavrovu?

Makmaster je rekao da je Trampov razgovor sa ruskim diplomatama bio usmeren na podsticanje koordinacije u vezi sa DAEŠ-om. „Tramp je naglasio da postoji oblast saradnje sa transnacionalnim terorističkim organizacijama, konkretno sa DAEŠ-om, organizacijom koja je već oborila ruski avion“, rekao je Makmaster. „To je bio kontekst razgovora“.

On je dodao da je tema razgovora Trampa i Lavrova prethodno razmatrana sa američkim saveznicima. Pitanje se ticalo pretnje za avijaciju, rekao je on.

On je rekao da Tramp „nije ugrozio nikakve izvore načina prikupljanja (poverljivih) informacija“.

„Predsednik čak nije bio ni svestan odakle je ta informacija došla“, istakao je Makmaster. „On nije bio informisan ni o izvoru i načinu dobijanja informacija“.

 

Twitter

Pratite nas na Tviteru i prvi saznajte ono što drugi prećutkuju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala