Kolaps: Poludele gluvare stopirale saobraćaj u Beogradu (video, foto)

© Igor SalingerKao svaki disciplinovani učesnik u saobraćaju, mama patka prvo je pogledala levo, pa desno.
Kao svaki disciplinovani učesnik u saobraćaju, mama patka prvo je pogledala levo, pa desno. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ko kaže da su beogradski vozači netolerantni i bahati? Oni koji su se juče zadesili na Novom Beogradu — nisu. Porodica divljih pataka, koje su se verovatno izlegle kod Starog Merkatora, uputila se ka Dunavu i potpuno zaustavila saobraćaj u ovom delu prestonice.

Put do prvog plivanja ne samo što je podrazumevao dugo pešačenje, već su mama i njenih devet pačića morali da pređu dve izuzetno prometne raskrsnice. Nakon što su prošetale Ulicom Goce Delčeva, mama i razigrani pačići prešli su preko Bulevara Nikole Tesle, koji ima četiri trake.

© Igor SalingerKao svaki disciplinovani učesnik u saobraćaju, mama patka prvo je pogledala levo, pa desno.
Kao svaki disciplinovani učesnik u saobraćaju, mama patka prvo je pogledala levo, pa desno. - Sputnik Srbija
Kao svaki disciplinovani učesnik u saobraćaju, mama patka prvo je pogledala levo, pa desno.

Prolaznici koji su ih prvi primetili zaustavljali su vozila. U akciji spasavanja neobične porodice učestvovao je i fotograf Igor Salinger, zahvaljujući čijoj ljubaznosti Sputnjik objavljuje ovu foto priču.

„Beogradske patke su poludele“, kaže za Sputnjik ornitolog Dragan Simić, komentarišući ovu neobičnu pojavu.

On dodaje da se ova vrsta, u narodu poznata kao „patka gluvara“, potpuno adaptirala na blizinu ljudi i da stručnjaci više ne mogu da ih tretiraju kao divlje životinje. To su sada poludomaće patke, objašnjava Simić.

© Igor SalingerNa putu do Dunava neobična porodica koristila je i zelene površine. Srećom, Komunalna policija nije ih zatekla u prestupu.
Na putu do Dunava neobična porodica koristila je i zelene površine. Srećom, Komunalna policija nije ih zatekla u prestupu. - Sputnik Srbija
Na putu do Dunava neobična porodica koristila je i zelene površine. Srećom, Komunalna policija nije ih zatekla u prestupu.

„Poslednjih godina intenzivno se gnezde u naseljima. Gnezda grade u visokim, potpuno urbanizovanim delovima grada. U poslednje tri godine pronašli smo gnezda u žbunu kod opštine Novi Beograd, a jedna se izlegla na jedanaestom spratu solitera kod Hotela ’Jugoslavija‘. Vlasnica stana i njena porodica to su doživeli kao pravu traumu, jer su brinuli kako će mladunci, koji ne umeju dobro da lete, da izađu iz gnezda. Na kraju su ih odneli u park“, kaže Simić.

On dodaje da je jedna mama patka prošle godina decu donela na svet na terasi na četvrtom spratu zgrade na Dorćolu. Patke, naravno ne razmišljaju kao ljudi, pa nastaje problem kada mladunci izleću iz gnezda, dodaje ornitolog Dragan Simić.

„Ako bezbedno slete iz tako visokih gnezda, saobraćaj nije jedina opasnost koja preti beogradskim patkama koje su rešile da se gnezde u zgradama. Nažalost, vrebaju ih i mačke i psi lutalice. Teško je da sve to ispratimo, ne znamo kolika je smrtnost mladunaca, ali nemaju svi sreće kao ova porodica“, kaže naš sagovornik.

Kako Sputnjik nezvanično saznaje, mama patka i pačići iz novobeogradskog bloka kod Starog Merkatora bezbedno su stigli do Dunava.

Ako se ova pojava nastavi, fotografije Igora Salingera mogle bi da budu iskorišćene u izradi novog saobraćanog znaka „Gluvara na putu“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala