CIA: Rusko mešanje u američke izbore utvrđena činjenica

© REUTERS / Dado RuvicCIA
CIA - Sputnik Srbija
Pratite nas
Centralna obaveštajna agencija SAD komentarisala je izjavu bivšeg agenta CIA Reja Makgoverna u programu „Going andergraund“ na televiziji RT, u kojem je on rekao da je sâmo rukovodstvo Agencije moglo da bude umešano u predsedničke izbore u zemlji.
Vikiliks - Sputnik Srbija
Vikiliks otkrio „ruski trag“ u hakovanju Makrona

Makgovern je podsetio da jedno od najnovijih otkrića „Vikiliksa“ pokazuje da je CIA ima program uz pomoć kojeg može da maskira svoje aktivnosti na internetu. Ona može da sakrije poreklo stvaralaca malavera (zlonamernih programa), predstavljajući ih kao Ruse, Kineze, ili stanovnike drugih država.

„Oni su ovu mogućnost iskoristili tokom kampanje 2016. godine. Zapravo, rusko ’mešanje‘ izveo je direktor CIA Džon Brenan“, rekao je bivši agent.

Kao odgovor na zahtev RT o govoru Brenana, CIA je saopštila da je odgovornost Rusije za hakovanje tokom predsedničkih izbora u SAD „utvrđena činjenica“.

„Odgovornost ruskih obaveštajnih službi za hakovanje u vezi sa izborima je utvrđena činjenica. Nije čudo što takva propagandna televizija kao što je RT prećutkuje ove činjenice“, izjavila je portparolka CIA Heder Fric Hornjak.

Predsednik SAD Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp: Brzo ću imenovati novog direktora FBI

CIA je istakla da „nijedna renomirana novinska organizacija ne sumnja u krivicu Rusije“. Osim toga, portparolka je saopštila da je glavni i odgovorni urednik „Vikiliksa“ Džulijan Asanž „najbolji prijatelj terorista i diktatora“.

Ruski zvaničnici su u više navrata negirali optužbe za pokušaj mešanja u izbornu kampanju stranih zemalja.

 

Twitter

Pratite nas na Tviteru i prvi saznajte ono što drugi prećutkuju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala