Tramp obazriv oko premeštanja ambasade u Izraelu

© AFP 2023 / Mandel NganPredsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Državni sekretar SAD Reks Tilerson izjavio je da američki predsednik Donald Tramp pokušava da utvrdi na koji način bi ispunjavanje obećanja koje je dao o premeštanju američke ambasade u Izraelu u Jerusalim moglo da utiče na njegove nade da bude posrednik u mirovnom sporazumu između Izraelaca i Palestinaca, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je, od preuzimanja vlasti u januaru, Tramp pokazivao znake da bi mogao obustavi ispunjenje obećanja koje dao tokom predizborne kampanje o prebacivanju Ambasade iz Tel Aviva. 

Istovremeno je šef Bele kuće obećao da će učiniti sve što je neophodno da obezbedi bliskoistočni mirovni sporazum.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu na konferenciji za medije u Jerusalimu - Sputnik Srbija
Netanijahu simbolično bacio Hamasov dokument u kantu (video)

„Predsednik je veoma obazriv jer želi da razume kako bi takva odluka uticala na mirovni proces“, kazao je Tilerson za američku televiziju En-Bi-Si.

Rojters navodi da je Tilerson ovo rekao samo nekoliko dana pre početka Trampove turneje po Bliskom istoku, tokom koje će se sresti i sa izraelskim i palestinskim liderima.

Navodi se da Izrael smatra Jerusalim svojim večnim gradom i nedeljivom prestonicom i želi da sedište svih stranih ambasada bude tu. Tom premeštanju se žestoko protive mnogi saveznici SAD, pošto Palestinci takođe tvrde da je ovaj grad njihova prestonica.

Tilerson je naveo da će Trampova odluka umnogome zavisiti od stavova vlada u regionu, kao i da li Izrael gleda na to kao na nešto što je korisno po mirovnu inicijativu ili možda odvlači pažnju.

Rojters navodi da je na Tilersonove reči odmah reagovao izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

„Pozicija Izraela je mnogo puta izgovorena američkoj administraciji i svetu. Premeštanje Ambasade u Jerusalim neće naneti štetu mirovnom procesu, već će učiniti suprotno. Mirovni proces će napredovati zbog ispravljanja istorijske nepravde i rušenja palestinskih fantazija da Jerusalim nije prestonica Izraela“, saopšteno je iz Netanijahuovog kabineta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala