Srbija u Pekingu: Pregovori za izgradnju puteva

© Foto : Vlada SrbijeAleksandar Vučić u Kini sa predstanicima kompanije Huavej
Aleksandar Vučić u Kini sa predstanicima kompanije Huavej - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je u Pekingu da očekuje da će u naredne dve i po ili tri godine krenuti voz na pruzi Beograd–Budimpešta kojom će se ta relacija prelaziti za manje od tri sata, kao i da da je sa kineskim partnerima razgovarao i o RTB Bor, ali i o drugim infrastrukturnim projektima i ekonomskoj saradnji.

„Treba da pravimo priču oko brze pruge Beograd–Budimpešta. Očekujem pre kraja godine da se nađemo zajedno sa kineskim i mađarskim premijerom u Subotici i da pokrenemo radove na pruzi Subotica–Novi Sad i Beograd–Stara Pazova“, rekao je Vučić novinarima.

Vučić je na pitanje da li očekuje odobrenje Evropske komisije za poslove sa Kinom kazao da vidi da Eurofer ponovo pravi određene probleme sa svojim inicijativama oko Železare.

Aleksandar Vučić Sa valdimirom Putinom na forumu u Kini - Sputnik Srbija
Vučić u Pekingu sa Đinpingom i Putinom: Ovde se pravi posao

Kako je naveo, razgovaralo se kako da se spasi fabrika „Ikarbus“ i 240 plus 10 zaposlenih na određeno vreme.

Podvukao je i da je razgovarano i o RTB Bor, da su tri kompanije zainteresovane, a da će sa dve imati razgovore u Kini.

Heng Kang i Higer zainteresovani za ulaganje u Srbiju

Vučić se sastao i sa predstavnicima kompanije „Heng Kang“, koji su zainteresovani za ulaganje u avio i metalnu industriju, trgovinu medicinskom opremom i privatizaciju RTB Bor, kao i sa predstavnicima kompanije „Higer“ koja se bavi proizvodnjom autobusa i koja je zainteresovana za saradnju sa „Ikarbusom“.

Vučić je pozvao predstavnike kompanije „Heng Kang“ da dođu u Srbiju i upoznaju se sa mogućnostima ulaganja u medicinski turizam i izgradnju bolnica.

„Za privatizaciju RTB Bor država je spremna da pruži veliku podršku“, naglasio je premijer Vučić.

U razgovoru sa srpskim premijerom predstavnici „Higera“ su istakli da bi autobuse koje bi proizvodili sa „Ikarbusom“ izvozili na tržište regiona, uz ocenu da su srpski radnici dobro obučeni, a da fabrika „Ikarbus“ ima kapacitete za proizvodnju ovih autobusa.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Srbija i Kina su uvek na istoj strani

„Nadamo se podršci Grada Beograda i Vlade Srbije za razvoj tržišta za naše autobuse“, zaključili su predstavnici „Higera“.

Premijer Vučić je istakao da će tržište regiona Zapadnog Balkana značajno rasti i da će projekat „Higera“ i „Ikarbusa“ imati dovoljno veliko tržište.

„Vlada Srbije spremna je da i subvencijama pomogne ovaj potencijalni projekat“, naglasio je premijer Vučić.

Potpisani memorandumi za gradnju puteva

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i ministar privrede Goran Knežević u prisustvu premijera potpisali su sa kineskom kompanijom „Čajna roud end bridž korporejšn“ memorandume o saradnji na projektima izgradnje puteva u Srbiji i Protokol o saradnji na razvoju Kinesko-srpskog industrijskog parka.

Memorandume sa kineskom kompanijom potpisala je potpredsednica Zorana Mihajlović, koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, za projekte izgradnje auto-puta preko Čačka do granice za Crnom Gorom i izgradnju Fruškogorskog koridora, ukupno vredne oko 2,5 milijardi evra.

Kada je reč o Koridoru 11, potpisan je memorandum za dve deonice, Preljina-Požega i Požega-Boljare, ukupne dužine od oko 140 kilometara, čija će izgradnja početi naredne godine.

Bilateralni sastanak kineske i srpske delegacije - Sputnik Srbija
Šta su sve potpisale Srbija i Kina

Prve procene govore da je vrednost tih radova oko 2,1 milijardu evra.

Potpisan sporazum sa Huaveijem o partnerstvu

Ministar prosvete Mladen Šarčević potpisao je u Pekingu, u prisustvu premijera Aleksandra Vučića, sa predstavnicima kompanije „Huavei“ Sporazum o strateškom partnerstvu za razvoj informacione i komunikacione infrastrukture u obrazovnim institucijama.

„U eri digitalizacije naša saradnja znači mnogo za Srbiju. Kompanija ’Huavei‘ se pokazala kao relevantan partner Vladi Srbije i nadamo se nastavku naše uspešne saradnje“, istakao je tim povodom Vučić.

Kompanija „Huavei“ ima 180.000 zaposlenih i godišnje ulaže 11 milijardi dolara u centar za razvoj.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala