Dačić: „Gazde“ na lokalu veći problem od Brisela

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICIvica Dačić
Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naredna Vlada Srbije nastaviće politiku dosadašnje, sa strateškim putem ka EU i jačanjem dobrih odnosa sa Rusijom i Kinom, ali biće veoma važno da partneri iz vladajuće koalicije na lokalnom nivou „sruše međusobne plotove“, kao što je to već učinjeno na državnom nivou, poručio je ministar spoljnih poslova i predsednik SPS-a Ivica Dačić.

Dačić je, u intervjuu za Tanjug, rekao da će nova Vlada nastojati da „resetuje“ odnose sa velikim silama koji su bili narušeni poslednjih decenija i istakao kao značajnu činjenicu da se dogodila velika promena u odnosima sa Nemačkom.

„Ti odnosi su se drastično popravili u odnosu na vreme kada je predsednik Srbije bio Boris Tadić, kada je došlo do kolapsa tih odnosa“, kazao je ministar inostranih poslova.

Ivica Dačić - Sputnik Srbija
Dačić: Kad je mogao Tito...

On je dodao da će zadaci nove Vlade biti jačanje stabilnosti regiona Zapadnog Balkana, kao i nastavak ekonomskih i društvenih reformi.

Kada je reč o formiranju nove Vlade, Dačić je rekao da će aktuelni premijer Aleksandar Vučić zakletvu kao novi predsednik Srbije položiti najverovatnije 31. maja, nakon čega će da uslede konsultacije sa poslaničkim klubovima kako bi se utvrdilo da li postoji parlamentarna većina, odredio novi mandatar i, na posletku, izabrala nova Vlada.

On je kazao da očekuje da cela procedura ide dosta brzo i dodao da o kandidatima za premijera još nije bilo reči.

„Kao što sam govorio kada su Socijalistička partija Srbije i Jedinstvena Srbija donosile odluku o predsedničkom kandidatu i isticale da treba da uradimo ono što je najbolje za Srbiju, a to je bio Vučićev izbor, isto tako je (i za premijera) potrebno naći najbolje rešenje za stabilnost i nastavak reformskog puta Srbije“, rekao je predsednik SPS-a.

Na medijske spekulacije, Dačić je ponovio da svi koji poznaju Vučića znaju da će medijsko licitiranje imenima kandidata samo izazvati suprotan efekat.

„To je stvar dogovora i političke procene novog predsednika. Ja sam veoma zadovoljan funkcijom koju obavljam, prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova. Premijer sam već bio. Naravno, mi političari i postojimo da bismo igrali u prvoj ligi. Ako postoji potreba nekog dogovora na tu temu, ja sam spreman da se o tome ozbiljno razgovara“, kazao je Dačić.

Stanislava Pak - Sputnik Srbija
Ogromne su tenzije i pritisci koje Srbija trpi (video)

On je istakao da Vučić zna da ga nikada nije pitao o mogućem novom premijeru i naglasio je da je glupost kada neko tvrdi da je funkcija premijera nešto što ultimativno traži.

Govoreći o svojoj poziciji, predsednik SPS-a je rekao da je više puta ponovio da ona nije razlog zašto je SPS u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom i naglasio je da je za njega važno međusobno poverenje, zajedništvo i politička budućnost.

„U tom smislu veoma sam zadovoljan što mislim da su kroz zajedničku predsedničku kampanju unapređeni odnosi između SPS-a i SNS-a, što garantuje političku stabilnost, bez koje nema ni ostvarenja svih ciljeva“, kazao je Dačić.

On je naglasio da je u dosta toga urađeno na izgradnji poverenja „razbijanjem međusobnih plotova“ na državnom nivou, ali da mora da se radi i na lokalnom.

„Ima ljudi koji smatraju da su oni veće gazde na lokalnom nivou nego što to možemo da dogovorimo Vučić i ja na nivou Srbije. I onda je teži problem da se reše odnosi u nekoj opštini u Srbiji, nego problemi sa Briselom. To je stvarno nerazumno i toga svi moramo da se klonimo u narednom periodu“, zaključio je Dačić.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala