Zašto se narkomani boje Čerčila

© Foto : PixabayNovčanica od pet funti.
Novčanica od pet funti. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Narkomani su „vinstondirani“ novom novčanicom od pet funti. Naime, oni se žale se na novčanicu sa Čerčilovim likom zato što dobijaju posekotine po nosu kada šmrču kokain.

Hindusi, vegetarijanci i vegani već su se žalili nakon što je na novčanici od pet funti pronađen novi polimer koji sadrži životinjske masti. Sada protestuju i narkomani zbog toga što im jače i deblje plastificirane novčanice ostavljaju posekotine na nosu prilikom pokušaja ušmrkavanja kokaina, piše „Indipendent“.

Droga i urolana novčanica - Sputnik Srbija
Amerikanci uzimali kokain pre Olimpijskih igara u Riju

Takav vid samopovređivanja dobio je naziv „vinstondiranje“ zbog lika Vinstona Čerčila koji se našao na novoj novčanici od pet funti, navodi „Metro“.

„Mislio sam da sam jedina osoba koja je posekla nos novim ’petakom‘, ali kad sam rekao prijatelju da sam u agoniji, on mi je odgovorio da se ’vinstondiranje‘ dešava svima“, izjavio je anonimni uživalac kokaina iz Birmingema za „Metro“.

„Ispočetka, svi su mislili da su novi ’petaci‘ božji dar za šmrkanje zato što su se perfektno uvijali. Međutim, ljudi su sad uvideli da je to suviše lepo da bi bilo istinito, kao što to obično biva u životu“, dodao je on.

Šmrkanjem kokaina kroz novčanice, narkomani povećavaju i rizik od dobijanja raznih infekcija.

„Razgovor sa Frenkom“, nacionalna služba za obrazovanje o drogama, koju su 2003. godine osnovali ministarstva zdravlja i unutrašnjih poslova, upozorava na svom sajtu:

„Deljenje slamčica, novčanica i igala može da poveća rizik od dobijanja hepatitisa B i C i infekcije HIV-a. Šmrkanje kokaina oštećuje sluzokožu nosa i čini je otvorenijom za infekcije.“

Vinston Čerčil, bivši premijer Engleske - Sputnik Srbija
Zašto je Čerčil planirao nuklearni napad na Sovjetski Savez

„Krv i sluzi se lako prenose kroz slamčice i novčanice i one mogu lako da rašire zaraze kad delite opremu za šmrkanje“, dodaje se.

Stare novčanice „petaka“ povučene su iz upotrebe prošle nedelje. Prodavci i dalje mogu da ih prihvate po svom nahođenju. Banke iz Haj strita imaju pravo da odbiju da ih prime, mada su mnoge rekle da će ih zameniti svojim klijentima.

Banke će nastaviti da menjaju stare novčanice od pet funti, kao i druge koje su povučene iz upotrebe.

Nove polimerske novčanice prvi put su štampane u septembru prošle godine i mnogo su trajnije, čistije i teže ih je falsifikovati.

Određene verske zajednice i grupe za zaštitu životinja ogorčeno su protestovale prošle godine kad je otkriveno da se u izradi novčanica koristi loj, supstanca dobijena od masti koja se koristi u izradi sapuna i sveća.

Engleska nacionalna banka je u februaru rekla da neće povući novčanice od pet funti iz opticaja, ali je dodala da će se ubuduće konsultovati o materijalu od kojih bi one trebalo da budu izrađene. Sada se razmatra da se za izradu novih novčanica od 20 funti koristi palmino ulje.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala