Globalni hakerski napad zaustavljen slučajnim otkrićem

© Flickr / Dennis SkleyInternet bezbednost
Internet bezbednost - Sputnik Srbija
Pratite nas
Virus-iznuđivač „Vona kraj“ („WannaCry“), koji je oštetio desetine hiljada kompjutera širom sveta, zaustavljen je neočekivanim otkrićem anonimnog programera. Autor naloga @MalvareTechBlog otkrio je da se virus obraća domenu s dugačkim nazivom iuqerfsodp9ifjaposdfjhgosurijfaewrwergwea.com.

Autor @MalvareTechBlog je zajedno s kolegom Darijanom Hosom odlučio da registruje domen kako bi istražio njegovu aktivnost. 

Ispostavilo se da je adresa bila sadržana u kodu virusa, u slučaju da se javi potreba da se program zaustavi: program je prekidao napade i dobijao odgovor, prenosi „Gardijan“.

Hakeri - Sputnik Srbija
Britanski mediji vide „ruski trag“ u velikom hakerskom napadu

„Sada mogu da dodam u svoj zaključak: Slučajno sam zaustavio međunarodni sajber-napad“, saopštio je progamer na Tviteru. 

On je naglasio da je ovo samo privremeno blokiralo dejstva virusa: hakeri treba samo da promene ovu adresu u kodu i sajber-napad na nezaštićene kompjutere će se nastaviti.

Anonimni programer je pozitivno ocenio to što je Majkrosoft objavio specijalni program za podršku nezaštićenim operativnim sistemima, poput Vindouz Iks-Pe, koji otklanja bag koji stvara „Vona kraj“.

Sinoć su iz celog sveta pristigla saopštenja o masovnom napadu na kompjutere programom koji skida šifre. Za uklanjanje blokade prestupnici su tražili isplatu u bitkoinima u vrednosti od 300 do 600 dolara.

Najveći broj sajber-napada zabeležen je u Rusiji, gde su meta hakera bili kompjuteri Ministarstva unutrašnjih poslova, „Sberbanke“, Ministarstva zdravlja. U subotu su hakerski napad prijavili i Ruska železnica i Centralna banka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala