Tribunal odbio da Mladića pusti na lečenje u Rusiju

© AFP 2023 / TOUSSAINT KLUITERSRatko Mladić
Ratko Mladić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Haški tribunal odbio je da pusti Ratka Mladića na privremenu slobodu radi lečenja u Rusiji, jer i pored garancija ruskih vlasti nije uveren da će se vratiti, kao i jer smatra da ima adekvatan medicinski tretman u pritvorskoj jedinici tog suda u Ševeningenu, saopšteno je iz Haga.
Ratko Mladić u haškoj sudnici - Sputnik Srbija
Mladić traži privremeno puštanje na slobodu radi lečenja

Mladićeva odbrana je tražila hitnu dozvolu Sudskog veća da mu se omogući lečenje u Rusiji, jer mu se zdravstveno stanje drastično pogoršalo u pritvoru, te da je to jedini razuman i human način koji može da osigura da on živ dočeka prvostepenu presudu.

Svoj zahtev potkrepili su medicinskom dokumentacijom i mišljenjima brojnih stručnjaka, kao i garancijama Ambasade Rusije u Holandiji da će u Rusiji biti poštovani svi uslovi koje u slučaju odobrenja lečenja postavi Tribunal, kao i da će Mladiću biti zagarantovana lična bezbednost.

Tim povodom, kako se navodi u podnesku Tribunala, Ministarstvo spoljnih poslova Holandije je ukazalo da u slučaju odobrenja privremenog puštanja na slobodu, ono ne može da počne pre nego što Mladić bude prebačen u Rusiju, a bilo bi okončano njegovim vraćanjem u Tribunal u Hagu.

Tužilaštvo Haškog tribunala usprotivilo se zahtevu Mladićevih branilaca, jer smatra da Mladić ne ispunjava uslove za lečenje na privremenoj slobodi, budući da je bio u višegodišnjem bekstvu tokom kojeg mu se, prema navodima tužilaštva, zdravstveno stanje veoma narušilo, dok u pritvoru Tribunala sada ima adekvatan lekarski tretman.

Darko Mladić, sin Ratka Mladića - Sputnik Srbija
Darko Mladić: Rat je izazvao Alija, a ne moj otac

Sudsko veće sudije Alfonsa Orijea, koje do kraja godine treba da mu izrekne prvostepenu presudu, smatra da Mladić nije ispunio uslove za puštanje na slobodu i nije uvereno da će se vratiti u Tribunal.

Takođe smatra da u pritvorskoj jedinici ima adekvatan medicinski tretman.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godine, a okončano u decembru prošle godine.

Prvostepena presuda trebalo bi da mu bude izrečena do novembra 2017. godine, a čeka je u pritvoru Haškog tribunala.

Mladić je nakon višegodišnjeg bekstva bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hag u maju 2011. godine.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala