Bela kuća: Tramp će se suprotstavljati „razornom ponašanju“ Rusije

© REUTERS / Kevin LamarquePredsednik SAD Donald Tramp tokom posete sedištu kompanije za proizvodnju alata u Viskonsinu
Predsednik SAD Donald Tramp tokom posete sedištu kompanije za proizvodnju alata u Viskonsinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp „suprotstavljaće se razornom ponašanju“ Rusije u Siriji i u Ukrajini, ali se nada saradnji sa Moskvom „u rešavanju ozbiljnih problema“, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Herbert Makmaster.

Prema njegovim rečima, predsednik je „jasno dao do znanja da će se suprotstavljati razornom ponašanju Rusije, pre svega, podršci Asadovom režimu u Siriji, kao i njenim dejstvima u Ukrajini“.

„Predsednik će, međutim, računati na saradnju u rešavanju ozbiljnih problema koji se tiču očuvanja bezbednosti u celom svetu“, rekao je Makmaster na konferenciji za novinare. 

Predsednik SAD Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp: Hajde da gradimo mir!

„Komunikaciju sa predstavnicima Rusije koju ostvaruje državni sekretar Reks Tilerson, kratak sastanak predsednika sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom i telefonske razgovore sa ruskim liderima posmatramo kao komunikaciju, a ne kao donošenje odluka“, dodao je Makmaster. 

Prema njegovim rečima, cilj prve inostrane posete američkog predsednika jeste da potvrdi liderstvo Amerike u svetu. 

Tramp je ranije objavio da će u maju posetiti Saudijsku Arabiju, Izrael i Vatikan, a zatim će otputovati na samit NATO-a u Briselu i na sastanak „Velike sedmorice“ na Siciliji.

Makmaster je rekao da Trampova poseta Evropi i Bliskom istoku ima „tri glavna cilja“.

„Kao prvo, da potvrdi američko liderstvo u svetu. Kao drugo, da gradi odnose sa svetskim liderima, a kao treće, da prenese poruku o ujedinjavanju sa američkim prijateljima i veru u tri glavne svetske religije“, rekao je Makmaster. 

Prema njegovim rečima, ova poseta je „zaista istorijska“, a „nijedan od američkih predsednika još nije posetio sveta mesta Jevreja, hrišćana i muslimana tokom jednog putovanja“. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala