Posle 65 godina: Odšteta Aboridžinima zbog britanskih nuklearnih proba

© AFP 2023Testiranje prve britanske nuklearne bombe na arhipelagu Montebelo u Australiji, 3. oktobra 1952.
Testiranje prve britanske nuklearne bombe na arhipelagu Montebelo u Australiji, 3. oktobra 1952. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Došao je dan pobede i za stotine australijskih starosedelaca koji su bili izloženi ekstremnom nivou radijacije zbog britanskih nuklearnih proba. Australijska vlada naložila je da im se pokriju troškovi zdravstvene zaštite.

Od 1952. do 1963. godine Velika Britanija je testirala atomsko oružje u Maralingi i Emu poljanama u Južnoj Australiji i oko zapadnoaustralijskih ostrva Monte Belo, uz dozvolu australijske vlade. Kombinovano oružje upotrebljeno na Marilangi imalo je dva puta veću snagu od bombi bačenih na Hirošimu u Drugom svetskom ratu.

Aktivisti kažu da je eksperiment u kom su Aboridžini korišćeni kao „ljudi-zamorčići“ najveća sramota u istoriji Australije.

​Tadašnji australijski premijer Robert Menzis dozvolio je britanske nuklearne probe bez konsultacija sa kabinetom, smatrajući da će Britanija zaštiti Australiju u „nuklearnom svetu“.

Mnogi starosedeoci su bili prinuđeni da napuste područja na kojima su živeli. Oni koji su to odbili, bili su izloženi teškom nivou radijacije, usled koje su mnogi ljudi dobili teške povrede i deformitete, poput neplodnosti, problema sa plućima, defekta kože i kancera.

Osim toga, zdravstvena dokumentacija pokazala je da su deca rođena posle nuklearnih proba imala tumore, razvijenu cerebralnu paralizu, nedostatak kostiju i bolesti srca.

Posle decenija kampanje, oni koji su bili direktno izloženi radijaciji dobiće „zlatnu karticu“ isto kao i veterani ratova, koja im pokriva većinu troškova zdravstvenog osiguranja. Australijski ministar za  ratne veterane Den Tehan kaže da će „zlatna kartica“ pomoći onima koji su izloženi nuklearnim testovima.

​„U zavisnosti od usvajanja zakona, mere će obezbediti ’zlatne kartice‘ domorocima koji su bili na Maralingi, Emu poljima, ostrvima Monte Belo ili blizu njih u vreme britanskih nuklearnih proba tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka“, rekao je ministar.

Ova subvencija u zdravstveno osiguranje od 98 miliona dolara obezbediće se iz federalnog budžeta Australije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala