Bivši šef FBI: Biću dobro, ali služba će mi nedostajati

© AFP 2023 / Yuri GripasDirektor FBI Džejms Komi u Vašingtonu
Direktor FBI Džejms Komi u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Komi objavio je u oproštajnom pismu da nema nameru da mnogo komentariše i razmišlja o odluci da bude smenjen kao i načinu na koji je to sprovedeno.

Komi je u pismu naveo da će biti dobro, ali da će mu mnogo nedostajati FBI.

Potpredsednik SAD Majk Pens na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu - Sputnik Srbija
Pens: Smenjivanje šefa FBI nema veze s istragom o Trampu

Pismo je cirkulisalo među Komijevim prijateljima i kolegama, a njegov sadržaj je sinoć objavljen na sajtu Si-En-Ena.

Osoba koja je videla pismo potvrdila je autentičnost sadržaja objavljenog na Si-En-Enu.

„U ova turbulentna vremena, američki narod treba da gleda na FBI kao na stenu poštenja, sposobnosti i nezavisnosti“, naveo je Komi, prenela je agencija AP.

Komi je dodao i da je „veoma teško napustiti grupu ljudi koja je posvećena samo tome da radi pravu stvar“.

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa da smeni Komija bila je iznenađujuća.

AP ocenjuje da Komijeva smena baca senku sumnje na istragu ove agencije povodom navoda o Trampovim vezama sa Rusijom.

FBI i tri komiteta Kongresa vode istragu o umešanosti Rusije u izbore 2016. godine i eventualne Trampove veze. Kao prvi čovek FBI, Komi je vodio kompleksnu kontraobaveštajnu istragu od Trampove inauguracije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin / - Sputnik Srbija
Putin: Komi nas se ne tiče, vaše pitanje je smešno (video)

Bela kuća je saopštila da je potraga za novim direktorom FBI već počela. Osoba koju Tramp bude imenovao verovatno će imati veliki uticaj na napredovanje istrage i pitanje da li će javnost prihvatiti njen ishod.

Međutim, s obzirom na zabrinutost članova Kongresa iz obe stranke zbog Komijeve smene, malo je verovatno da će stalni direktor biti imenovan uskoro.

U pismu upućenom Komiju, Tramp ga je obavestio da odluka o smeni stupa na snagu odmah.

„Iako veoma cenim što ste me obavestili u tri odvojene prilike da nisam pod istragom, ipak se slažem sa ocenom Ministarstva pravde da niste u stanju da efikasno vodite Biro“, navodi se u Trampovom pismu.

„Od suštinske je važnosti da nađemo novo rukovodstvo za FBI koje će povratiti poverenje javnosti u njegovu misiju primene i sprovođenja zakona“, naveo je Tramp.

Direktori FBI se imenuju na mandat od deset godina, a 56-godišnji Komi je na tu funkciju imenovan pre četiri godine, navodi AFP.

Zastave SAD - Sputnik Srbija
Šef FBI smenjen zbog „cirkusa sa Rusijom“

Džejms Komi je saznao da je smenjen s funkcije direktora Federalnog istražnog biroa dok se obraćao grupi agenata FBI u Los Anđelesu, a na televiziji se pojavila udarna vest o njegovoj smeni.

Ovu informaciju koja se pojavila u svetskim medijima za AP je potvrdio neimenovani zvaničnik policijskih snaga, koji je prisustvovao sastanku u Los Anđelesu.

Prema njegovim rečima, kada se na televiziji pojavila vest, Komi se prvo nasmejao sebi u bradu. Nastavio je da razgovara sa agentima, a potom je otišao u drugu sobu. Komi se potom avionom vratio u Vašington.

„Njujork tajms“ piše da je Komi prvo pomislio da se radi o šali, ali je potom primio i zvanično obaveštenje predsednika o otkazu.

Tramp je više od jedne nedelje razmišljao o smeni šefa FBI, a kada je u utorak „prelomio“ da to i uradi nije ga lično pozvao već je poslao svog dugogodišnjeg pripadnika privatnog obezbeđenja da Komiju uruči odluku o otkazu, piše „Politiko“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala