Asad: Neću pristati na ustupke u pregovorima

© Foto : Press-service of Syria's PresidentPredsednik Sirije Bašar Asad
Predsednik Sirije Bašar Asad - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sirijski predsednik Bašar Asad izjavio je da će sirijska i ruska vojska, uz podršku Irana i libanskog pokreta „Hezbolah“, prekinuti sve pokušaje terorista da naruše sporazum o zonama deeskalacije u zemlji.

„Ranije inicijative su propale ne zbog toga što su bile pogrešne, nego zato što su se druge zemlje uplitale sa ciljem vojne eskalacije. Nadamo se da će ove zemlje shvatiti da će bilo kakva eskalacija propasti, jer će vojska Sirije i Rusije, uz podršku Irana i ’Hezbolaha’ udariti po teroristima pri svakom pokušaju da se naruši sporazum“, rekao je Asad u intervjuu beloruskoj televiziji. 

Donald Tramp i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov: Asad ne treba da prođe kao Sadam i Gadafi (video)

Asad je istakao da četiri zone bezbednosti u Siriji daju šansu borcima da polože  oružje i dodao da će uslediti amnestija i početak političkog rešavanja krize. 

Predstavnici zemalja-garanata primirja u Siriji (Rusija, Iran, Turska) tokom poslednje runde međunarodnih pregovora u Astani 3. i 4. maja potpisale su Memorandum o stvaranju četiri zone deeskalacije u Siriji. 

Prema oceni Bašara Asada, pregovori o rešavanju sirijske krize u Ženevi nisu doneli nikakve rezultate, a njihov glavni cilj, kako je naveo, jeste da se postigne da sirijske vlasti učine ustupke.

„Neću pristati ni na jedan ustupak, jer predsednik nema prava na ustupke nacionalnih razmera. Takve odluke se donose na opštenacionalnom, opštenarodnom nivou, za to je neophodan referendum. Mogu da učinim ustupke u ličnim pitanjima, ali ne ustupke koji se tiču suvereniteta, nacionalnih interesa, ustava i nezavisnosti“, istakao je Asad. 

Rat u Siriji kao rat Sovjetskog Saveza protiv nacizma

Predsednik Sirije Bašar Asad - Sputnik Srbija
Asad: Čuvajte se Turci i Amerikanci

Asad je rat sirijskog naroda protiv terorizma uporedio s borbom Sovjetskog Saveta protiv fašizma u Drugom svetskom ratu. 

„Rat koji je vodio vaš narod u to vreme, to je isti onaj rat koji vodi naš narod danas. Razlika je samo u nazivima i različitim sredstvima, ali je sadržaj isti“, rekao je Asad.

Sirijski predsednik je istakao da terorizam kao instrument koriste zapadne države koje se rukovode nacističkim mentalitetom usmerenim na pretvaranje ostalih država i naroda u robove.

„Pozadina je ista i rat je isti. Zbog čega se pojavio nacizam, šta je on želeo? Želeo je da vlada svetom, da isključi ostale. Danas se naš narod bori ne samo protiv terorista, nego i protiv njihovih pokrovitelja“, rekao je Asad. 



Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala