Pala vlada Kosova: Srbi presudili

© REUTERS / Agron BeqiriIsa Mustafa u parlamentu tzv. Kosova
Isa Mustafa u parlamentu tzv. Kosova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na vanrednoj sednici parlamenta Kosova poslanici su izglasali nepoverenje vladi koju predvosi Isa Mustafa. Za nepoverenje vladi glasalo je 78 poslanika, 34 je bilo protiv, a troje uzdržano. Očekuje se raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu.
Nemačka kancelarka Angela Merkel za govornicom u Bundestagu - Sputnik Srbija
Šok za Merkelovu, u Bundestagu se orilo: Vlada Kosova je teroristička OVK (video)

Slavko Simić, šef poslaničke grupe Srpske liste u kosovskom parlamentu, za Sputnjik je rekao da je taj poslanički klub još ranije odlučio na sastanku održanom  pre početka Skupštine da će glasati za nepoverenje Mustafinoj vladi.

„Od naših glasova sigurno da će zavisti da li će vlada pasti ili ne. Mi smo na sastanku koji smo imali analizirali i koalicioni sporazum koji imamo sa vladajućim strankama — Demokratskim savezom Kosova i Demokratskom partijom Kosova. Dakle, sporazum na kojem počiva vlada u Prištini. Zaključili smo da nijedan od elementa koji se nalaze u sporazumu nije ispoštovan. Čak su i neki elementi sporazuma do te mere degradirani da se uopšte niti u političkom krugovima niti u javnosti više ne spominju. Mislim na ZSO, na proces dijaloga, proces privatizacije preduzeća sa srpskom većinom, na uzurpiranu imovinu SPC i srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji… Videćemo kako će se razvijati tok sednice, ali trenutno stanje prema našoj analizi je takvo da ćemo glasati za rušenje vlade Kosova“, kaže Simić za Sputnjik.

On objašnjava da je potrebna vlada sa efikasnijim mehanizmima koja će biti odlučnija i odgovornija i koja će moći da pokrene mnoge stvari sa mrtve tačke.

„Nalazimo se u jednoj potpunoj političkoj i institucionalnoj stagnaciji gde nema konkretnih koraka, niti se rešavaju suštinski problemi sa kojima se na Kosovu i Metohiji suočava srpski narod“, izjavio je šef poslanika Srpske liste.

Pristalica opozicionih stranaka na Kosovu baca kamen ka policiji na demonstracijama u Prištini - Sputnik Srbija
Pacoli: Kosovo će se suočiti sa nemirima

On nije mogao da nam kaže koga vide kao nove partnere među albanskim stranka ukoliko bude pala ova vlada, ali je rekao da neka imena, koja se sada nalaze na Srpskoj listi i koji su poslanici u parlamentu Kosova, sigurno neće biti u budućem sastavu nove parlamentarne većine. Zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi podnela je Inicijativa za Kosovo uz podršku Alijanse za budućnost Kosova i Samoopredeljenja, kao i 12 poslanika iz redova partija na vlasti.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala