Kolaps u tunelu sa nuklearnim otpadom gde su pravljene atomske bombe

© AFP 2023 / MARK RALSTON / AFPNuklearni centar Hanford, SAD
Nuklearni centar Hanford, SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kolaps podzemnog tunela sa radioaktivnim otpadom, zbog kojeg su radnici Hanford nuklearnog skladišta evakuisani, poslednji je incident koji je povećao zabrinutost na mestu gde se proizvodio plutonijum za nuklearne bombe, decenijama nakon Drugog svetskog rata.
Amerikanci na Grenlandu - Sputnik Srbija
Otkrivena američka tajna

Incident se dogodio u utorak, a zvaničnici nisu ustanovili da je došlo do povećanja radijacije. Niko od radnika nije povređen, prenosi AP. U trenutku kada se dogodio incident, niko od radnika nije bio u tunelu.

Ministarstvo za energetiku SAD saopštilo je da su tuneli dugački oko 30 metara, a pokriva ih oko 2,4 metara zemlje, od kojih se prilikom incidenta obrušilo 1,2 metara.

Hanford se nalazi oko 322 kilometra od Sijetla, a agencija podseća da je prošle jeseni državni tužilac iz Vašingtona Bob Ferguson podneo tužbu protiv Ministarstva zbog pare koja je procurila iz podzemnog nuklearnog skladišta, što je predstavljalo ozbiljan rizik za radnike.

Prema njegovim rečima, od osamdesetih godina prošlog veka, stotine radnika je bilo izloženo tom gasu, a posledice koje su neki od njih imali su curenje krvi iz nosa, bol u grudima, plućima, glavobolja, kašalj, upala grla, nadražaj očiju i otežano disanje. Te tvrdnje odbacili su advokati Ministarstva, navodeći da za njih ne postoje dokazi.

Nuklearni otpad - Sputnik Srbija
Nuklearni otpad veliki problem današnjice

Uzrok kolapsa tunela za sada nije poznat, a da je do njega došlo otkriveno je prilikom rutinske kontrole. Zvaničnici Hanforda proučavaju oblast kako bi utvrdili kako da naprave barijeru između kontaminirane opreme i spoljašnjosti.

Nakon otkrivanja kolapsa, radnici su evakuisani i rečeno im je da ostanu u zatvorenim prostorijama nekoliko sati. O incidentu je obavešten i američki sekretar za energetiku Rik Peri.

Hanford se nalazi na zemljištu koje je poznato i kao Postrojenje za izvlačenje plutonijuma i uranijuma (PUREX) i veličine je tri fudbalska stadiona.

U njemu se decenijama proizvodio plutonijum za nuklearno oružje, a sada je najveće državno skladište za radioaktivni otpad, sa oko 56 galona otpada, od kojih je većina u podzemnim skladištima.

 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala