Albanski mediji: Džaferi, zašto se stidiš što si bio u OVK

Predsednik Sobranja Taljat Džaferi
Predsednik Sobranja Taljat Džaferi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Albanac Taljat Džaferi zbog čijeg izbora za predsednika Sobranja je danas podnet zahtev za ocenu ustavnosti, nakon što se najpre distancirao od albanske zastave u svom kabinetu, ogradio se i od svoje prošlosti u tzv. OVK, kojom se toliko hvalio tokom izborne kampanje, pišu mediji na albanskom jeziku.
Talat Džaferi - Sputnik Srbija
Podneta žalba Ustavnom sudu na izbor Džaferija

U zvaničnoj biografiji objavljenoj na portalu Sobranja stoji da je Džaferi bio oficir JNA, preneo je portal „Vesti“.

„Taljat Džaferi i njegove kolege iz stranke (DUI) treba ozbiljno da objasne albanskoj javnosti zašto su se u izbornoj kampanji toliko hvalili angažovanjem u OVK, a sada kada su ostali deo vlasti na to zaboravljaju. Objašnjenje duguju posebno porodicama palih boraca i invalidima“, navodi portal.

Ukazuje se i da Džaferi, ako ima imalo poštovanja za svoje glasače, treba da izađe i da objasni zašto se ne stidi da spominje svoju prošlost u JNA, a stidi se da kaže da je bio pripadnik OVK, na čemu je insistirao u kampanji, koja je, kako se navodi, dovela do slobode i jednakosti za Albance u Makedoniji.

Ranije danas, Todor Petrov, predsednik Svetskog makedonskog kongresa, koji mediji na albanskom jeziku smatraju nacionalističkom organizacijom, podneo je zahtev za ocenu ustavnosti odluke o izboru Džaferija za predsednika Sobranja.

On je rekao da je inicijativu predao Ustavnom sudu Makedonije, jer u tom kongresu smatraju da izbor Džaferija nije legitiman i da se on lažno predstavlja kao predsednik Sobranja.

Prema njegovim rečima, izbor Džafija nije sproveden po Poslovniku, zakonu i Ustavu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala