Makron će biti čvrst sa Britancima; Britanci: Makron će biti Junkerova marioneta

© AFP 2023 / Geoffroy Van Der HasseltEmanuel Makron
Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Pratite nas
Britanski evroskeptici gnevno su danas reagovali na pobedu Emanuela Makrona na predsedničkim izborima u Francuskoj, pri čemu je Najdžel Faraž, jedan od predvodnika procesa istupanja Britanije iz Evropske unije, rekao da će Makron biti „marioneta“ predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera.

Istovremeno, grupa pod nazivom „Leave.EU“, koja se zalaže za napuštanje EU, uporedila je Makronovu izbornu pobedu sa predajom Francuske nacističkoj Nemačkoj, prenosi AFP.

Aleksej Puškov - Sputnik Srbija
Puškov: U Peterburgu ćemo videti kakav je Makron

Britanski evroskeptici ocenjuju da je izbor proevropski orijentisanog predsednika loša vest za pregovore o „bregzitu“, mada eksperti kažu da bi snažnija Evropa mogla da olakša pregovarački proces.

Na Makronovu pobedu pesimistički su reagovali i britanski mediji, pa tako na naslovnoj strani britanskog „Dejli telegrafa“ stoji: „Francuska nova nada navlači oblake nad ’bregzitom‘“.

Ovaj list navodi da bi se od Makrona moglo očekivati da „nastavi sa ionako oštrim stavom Francuske kad je reč o ’bregzitu‘“.

Ranije danas, Makronov ekonomski savetnik Žan Pisani Feri rekao je da će izabrani predsednik Francuske Emanuel Makron biti čvrst u pregovorima o britanskim uslovima za izlazak iz EU, ali neće tražiti da se zbog toga Britanija kazni.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala