Žitelji Mosula jedu travu

© REUTERS / Muhammad HamedDim iznad starog dela Mosula tokom borbe iračkih snaga protiv DAEŠ-a
Dim iznad starog dela Mosula tokom borbe iračkih snaga protiv DAEŠ-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Alija Husein i 25 članova porodice koji su našli sklonište u zapadnom delu Mosula, u četvrti Mahata, preživljavaju hraneći se travom koja raste u parku u blizini njihovog doma.

Ona meša povrće sa malim količinama pirinča i paste od paradajza kako bi napravila supu, koja je neretko jedini obrok za njenu porodicu.

Borbe u Mosulu - Sputnik Srbija
Iračke snage proterale DAEŠ iz naselja na zapadu Mosula

Njen rođak Zuhair Abdul Karim rekao je da uprkos travi, hrane ponestaje.

„Kunem vam se bogom, gladni smo. DAEŠ nas je učinio gladima. Ništa nam nisu ostavili, čak su nam i hranu ukrali“, rekla je Huseinova.

Njen dom se nalazi samo nekoliko stotina metara od fronta bitke za zapadni Mosul.

Uprkos tome što je porodiaca Huseinove tehnički oslobođena, njihov komšiluk je i dalje previše opasan da bi tu pristigle humanitarne grupe. Ona kaže da je u prethodnih nedelju dana dobila samo jednu kutiju hrane u kojoj su bili samo pirinač, ulje i pasta od paradajza, što je jedva dovoljno hrane da prehrani porodicu za dan.

„Žene nisu ručale. Samo deca i muškarci su jeli. Ne znam da li ćemo večerati… Možda, možda ne“, rekao je Abdul Karim, dodavši da njegova porodica sada živi od obroka do obroka.

Civili nose stvari duž ulice u delu Mosula pod kontrolom iračkih snaga - Sputnik Srbija
Alep na naslovnicama, o Mosulu svi ćute

Neke porodice šetaju i po nekoliko kilometara do marketa u komšilucima koji su duže pod kontrolom iračke vojske. Cene su, međutim, visoke i većina porodica je iscrpela svoje ušteđevine, dok zaposlenje gotovo da ne postoji u razorenom Mosulu, prenosi AP.

Procenjuje se da je između 300.000 i 500.000 ljudi van svakog domašaja, zarobljeno u delovima Mosula pod kontrolom DAEŠ-a, navode Ujedinjene nacije. Opsadni uslovi sprečili su dostavu hrane tim ljudima duže od šest meseci.

Većina zarobljenih je u starom gradu Mosula, gde se očekuje da će se završne bitke odigrati. UN upozoravaju da će posledice po civile biti katastrofalne ukoliko se borbe nastave još nekoliko nedelja.


Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala