Đurić: Separatisti nervozni, za stolom ih ne čeka nezavisnost

© Tanjug / ZORAN ZESTICDirektor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i ministarka pravde Nela Kuburović
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i ministarka pravde Nela Kuburović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Beograd je opredeljen za dijalog, stabilnost i mir, a istovremeno nije spreman da ćuti kada se gaze i ugrožavaju prava Srba na Kosovu i Metohiji, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
Albanske zastave u Prištini - Sputnik Srbija
Priština mami Beograd da u Beču prizna Kosovo

On je, gostujući na RTS-u, rekao da međunarodna zajednica ima ogromnu odgovornost za situaciju na KiM, s obzirom na činjenicu da tamo ima i svoje vojno prisustvo.

„Dobro je kada god čujemo osudu, kada čujemo poruke da nije prihvatljiva promena granica na Balkanu, a isto tako mislim da je loše kada se o tome ne govori i kada se stvari guraju pod tepih“, istakao je Đurić.

Kaže da se rešenje nikada neće pronaći dok ne bude razgovora, ističući da je Beograd svih ovih meseci i godina opredeljen za razgovore.

„Jedan od razloga zašto smo u prethodnim godinama ipak imali kakav takav mir na području KiM je i to što smo razgovarali, i to i kada je bilo teško, i kada je bilo neprijatno, i uvek smo poštovali ono što dogovorimo i preuzmemo kao obavezu. Sada je došlo vreme da se izvrši pritisak na one koji su preuzeli obaveze sa albanske strane, da ispune svoj deo posla i da nastave sa razgovorima„, naveo je on.

Marti Ahtisari i Medlin Olbrajt - Sputnik Srbija
Saznajemo: Ahtisari i Olbrajtova ponovo u timu Prištine

Za razliku od srpske strane koja je posvećena razgovorima, predstavnici Albanaca u Prištini onog momenta kada im se ne sviđa nešto politički, kao u slučaju Ramuša Haradinaja pokušavaju jednim političkim aktom kakva je rezolucija pokrajinske skupštine da blokiraju proces dijaloga, primetio je Đurić.

Ipak, on ocenjuje da se iz razgovora prethodnih dana stiče utisak da Beograd nije usamljen u želji za razgovorima, te da su i predstavnici Evropske unije veoma zainteresovani za to da se razgovori nastave.

„Verujem da ćemo onog momenta kada dobijemo saglasnost te tri strane, da će se tog momenta nastaviti razgovori, mi smo svakako spremni“, istakao je direktor Kancelarije za KiM.

On je ocenio da je jedan od razloga „zašto su separatisti veoma nervozni činjenica da ih za pregovaračkim stolom ne čeka nezavisnost“.
Može, kaže Đurić, da ih čeka normalizacija odnosa, rešavanje svakodnevnih problema, ali ih nikada neće čekati bilo kakva forma nezavisnosti.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala