Mogerinijeva pozvala Džaferija da se izdigne iznad partije

© AP Photo / Andy WongFederika Mogerini
Federika Mogerini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini tokom sastanka u Briselu sa predstavnikom stranke Albanaca u Makedoniji DUI Talatom Džaferijem pozvala ga je da bude „predsedavajući parlamenta koji će se izdići iznad pristrasne i interetničke politike“, prenosi MIA.

„Tokom razgovora, Federika Mogerini ponovila je snažnu osudu prošlonedeljnog nasilja u parlamentu čije su mete bili poslanici i novinari. Ona je pozdravila izbor Talata Džaferija za predsedavajućeg skupštine koji je izvela poslanička većina i naglasila da je to uloga za koju je neophodno da bude iznad partije i interetničke politike“, stoji u saopštenju iz kabineta Mogerinijeve.

Protesti u Skoplju, Makedonija - Sputnik Srbija
Tri scenarija za Makedoniju

U njemu se navodi i da je ona navela da „predsednik skupštine radi u korist svih građana i zajednica“.

„EU je spremna da radi sa njim, parlamentom i svim drugim institucijama radi nastavka Urgentnih reformskih prioriteta, kao i primene Sporazuma iz Pržina. Visoka predstavnica i predsedavajući takođe su gledali u ono što predstoji. EU očekuje od svih političkih partija da se konstruktivno angažuju u političkom procesu, uključujući i onaj oko formiranje vlade, kao i u radu novog parlamenta“, navedeno je u saopštenju.

Makedonska agencija podseća da je Mogerinijeva priznala Džaferija kao predsedavajućeg Sobranja tokom incidenta koji se desio 27. aprila kada su Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) i DUI održali paralelnu parlamentarnu sednicu, na kojoj su ga izabrali za predsedavajućeg, nakon čega su demonstranti upali u zgradu Sobranja.

Navodi se da je Džaferi u međuvremenu ušao u kabinet i čeka da bude registrovan kao predsedavajući parlamenta u Službenom glasniku Makedonije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala