Pentagon priznao bombardovanje džamije u Siriji

© AFP 2023 / Omar haj kadourSirijici pored ruševine džamije blizu Alepa
Sirijici pored ruševine džamije blizu Alepa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki zvaničnici saopštili su da je sonda Centralne komande SAD utvrdila da je u američkom vazdušnom napadu u martu pogođen deo „kompleksa džamije“ u Siriji.
Vid na zdanie Pentagona v Vašingtone - Sputnik Srbija
Pentagon: Nismo gađali džamiju u Siriji

Sonda Centralne komande SAD utvrdila je da je u vazdušnom napadu SAD u martu pogođena zgrada koja je bila deo „kompleksa džamije“ u severnoj Siriji, rekli su američki zvaničnici lokalnoj televiziji.

Američki dronovi i jedan avion sravnili su zgradu u selu Džineh u provinciji Alep gde je Ministarstvo odbrane navelo da se održava sastanak islamista. U napadu su navodno ubijena najmanje 42 civila.

Neimenovani američki zvaničnici rekli su Si-En-Enu da je vojna istraga potvrdila da je zgrada zaista bila korišćena u verske svrhe i da je „verska upotreba“ povremeno tad bila njena osnovna funkcija.

Pentagon je prvobitno negirao da zgrada ima bilo kakve veze sa džamijom koja se nalazila na oko 12 metara. Nijedna verska građevina obično nije cilj vojnih napada. Si-En-En je saopštio da nije jasno da li je bombardovana zgrada bila uklonjena sa spiska objekata koji se ne gađaju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala